Galuste din cartofi cu ragu de porc dulce-picant

Postat de simona72 in Porc
25 Iul 2016 | 2740 vizualizari
Galuste din cartofi cu ragu de porc dulce-picant

O mancare absolut delicioasa. Pulpa de porc este o carne destul de seaca, daca nu folosesti putina grasime. Depinde mult cum o gatesti, depinde de gusturi…De exemplu al meu copil prefera carnea slaba, fara grasime si bine facuta. Eu o prefer cu putina grasime si facuta mediu. Sotul, daca se poate carnati, cat mai multi carnati…:)) Deci, ca sa impart toate gusturile pulpa de porc la mine merge cel mai bine tocata, acasa, de robotelul meu, nu din cea cumparata gata tocata. Am imbatat carnea asta cu vin rosu dulce, de casa, i-am adaugat si mirodenii si succesul a fost garantat. Pe langa carne, am facut si niste galuste din cartofi, moi si pufoase, care sau facut mai mult la aburi…Ce sa o mai lungesc!! Va las reteta si gata…

Ingrediente

Aproximativ 1,2 kg pulpa de porc fara grasime

  • 350-400 ml vin rosu dulce(de casa am folosit eu)
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita piper proaspat rasnit(amestec de piper colorat)
  • 1 lingurita cimbru uscat
  • 1 ceapa rosie
  • 3-4 linguri ulei de masline
  • 5-6 rosii uscate din borcan+ 3 linguri din uleiul in care au stat rosiile
  • 1 lingurita paprika afumata
  • 1 lingurita rasa de dulceata de ardei iute(sau un ardei iute tocat marunt, sau orice produs iute, asta daca va place picant)
  • 2 linguri pasta de gogosari
  • 1 legatura patrunjel
  • 1 cutie rosii taiate in suc propriu(400 gr)
  • Pentru galuste:
  • 1 kg cartofi albi
  • 2-3 linguri faina
  • 1 praf de sare si piper proaspat rasnit
  • Putina nucsoara proaspat rasa
  • 1 lingura unt gras moale(la temperatura camerei)
  • ¼ lingurita praf de copt+ ¼ lingurita bicarbonat

Mod de preparare

Pentru ragu: carnea de porc, se spala, se lasa sa se zvante, se taie cuburi si se toaca la masina de carne sau la un robot de bucatarie. Se pune intr-o tigaie incapatoare(eu am folosit un wok) 3-4 linguri ulei de masline. Se toaca ceapa marunt si se caleste. Se adauga carnea tocata, se caleste la foc mediu inspre iute si se amesteca mereu in carne cu o lingura de lemn pana se desface carnea(sa nu stea gramada).Se adauga sare si se lasa sa se caleasca pana scade zeama lasata. Se adauga aproximativ 300 ml vin rosu, se lasa pana vinul scade la jumatate. Se amesteca din cand in cand…Dupa ce vinul a mai scazut(dupa aproximativ 15 minute), se adauga piperul proaspat rasnit, dulceata de ardei iute, pasta de gogosari, rosiile din conserva taiate marunt+ 2-3 linguri ulei din conserva, cimbrul, rosiile din conserva. Se amesteca toate ingredientele si la foc mare se mai lasa inca 10 minute. Din nou sosul a inceput sa scada si pentru ultima oara mai adaugam putin vin rosu(50-100 ml), paprika afumata, patrunjelul tocat marunt. Lasam pe foc mare alte 5-7 minute. Important este sa nu scada sosul de tot…vom avea nevoie de el atunci cand mancarea va merge la cuptor cu tot cu galuste…acestea vor absorbii din sos si riscam ca dupa coacere mancarea sa iasa uscata, fara sos.

Pentru galuste: se spala cartofii cu tot cu coaja cu un burete abraziv. Se fierb cartofii in apa cu sare pana acestia sunt patrunsi pe treisferturi. Sa nu fie sfaramati, cand introducem o furculita in ei aceasta intra aproape cu usurinta…Scurgem cartofii de apa, ii punem sub jet de apa rece, schimbat apa de vreo 2-3 ori si ii lasam sa se raceasca. Ii curatam de coaja si ii dam pe razatoarea cu gauri mari. Adaugam sare si piper, nucsoara proaspat rasa, 1 lingura unt gras si 2 linguri faina, praful de copt si bicarbonatul. Amestecam usor cu mana pana se formeaza un aluat. Daca mai este nevoie mai adaugati 1 lingura faina, asta depinde de cartofi…eu am mai pus 1 lingura rasa de faina, a rezultat un aluat usor moale, nelipicios. Este important sa adaugati cat mai putina faina, in aceste fel galustele nu iasa tari…Lasam aluatul sa se odihneasca 10-15 minute. Formam cu mainile usor infainate galuste de marime medie.

Amestecul de carne tocata l-am pus intr-o tava termorezistenta, peste carne am pus galustele din cartofi, cu spatiu intre ele. Am luat o bucata mare de folie de copt, am trecut-o prin jet de apa, am stors-o usor, am indreptat hartia si am asezat-o peste galuste (vezi foto). Am dat tava la cuptorul incins la 180 grade pentru 25 minute, am indepartat hartia si am mai introdus tava pentru inca 5 minute la cuptor. Am presarat patrunjel proaspat tocat, am servit mancarea calda. Sa va fie de bine!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Galuste din cartofi cu ragu de porc dulce-picant" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (20)
Retete similare

Cotlet de porc pane cu rozmarin

Postat de Corina33

Cotlet de porc pane cu rozmarin

Se toarna pesmetul pe o farfurie si se amesteca cu rozmarinul tocat si cu usturoiul pisat. Se toarna faina in alta farfurie, iar oul se bate cu putina sare in a treia farfurie. Se...

Citeste continuarea

Spanac cu sos de smantana

Postat de merisor67

Spanac cu sos de smantana

Curatam spanacul de partea radacinoasa, il spalam bine si il oparim in apa clocotita cu o lingurita de sare, pentru cateva secunde, apoi il scurgem si il tocam in fasii mai mici. Feliem...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

Crockpot Express

- 20 %
999.99 lei
799.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

la 25.07.2016, 20:15
De retinut!
la 25.07.2016, 20:26
Pe porcu asta il cheama Ragu care rage?:_bd
la 25.07.2016, 20:26
am facut si eu astazi! arata grozav!
la 25.07.2016, 20:28
la 25.07.2016, 20:44
ce papa bun, ai adus la ceas de seara!

Vezi toate comentariile (20)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Fructe de mare
Slow Cooker
Retete diabetici
Multicooking