Gem de caise cu portocale si migdale

Postat de oanapl in Dulceata / Gem
25 Iul 2017 | 3344 vizualizari
Gem de caise cu portocale si migdale

Aceasta reteta delicioasa am vazut-o la Oana si mi s-a parut foarte interesanta combinatia. Eu am urmat pasii unei alte retete de gem de caise pe care am pregatit-o in urma cu 2 ani si a stat foarte bine, fara sa se strice vreun borcanel. Ultimul l-am savurat in urma cu cateva saptamani. Combinatia aceasta e delicioasa si v-o recomand si voua!

Ingrediente

  • 3.3 kg caise (cantarite fara samburi)
  • 3 portocale
  • 100 g migdale
  • 2.3 kg zahar
  • zeama de la 1 lamaie

Mod de preparare

Speli caisele, le cureti de samburi si le pui intr-un vas incapator. Le pui pe aragaz, la foc mic, amestecand periodic, caci au tendinta sa se prinda de fundul vasului.

Speli portocalele, le cureti de coaja si de pielea alba (pentru ca poate fi amara), le tai cubulete si le pui peste caise.

Fierberea fructelor fara zahar are rolul de a elimina o parte din apa continuta de fructe inainte de adaugarea zaharului, pentru a preintampina caramelizarea acestuia si obtinerea unor dulceturi (gemuri, marmelade) de culoare prea inchisa.

Dupa ce fructele au fiert timp de 30 de minute si s-au inmuiat bine, le transformi in piure cu ajutorul blenderului de mana.

Indiferent daca pasezi fructele transformandu-le in piure sau nu, dupa primele 30 de minute de fierbere este momentul sa adaugi zeama sau sarea de lamaie, deodata cu tot zaharul.

Amesteci pana se omogenizeaza compozitia si lasi sa fiarba in continuare. In curand, impuritatile continute de zahar se vor ridica sub forma de spuma, care trebuie indepartata pe masura ce se formeaza (se alege spuma de la suprafat cu o lingura si se da deoparte).

Dupa adaugarea zaharului, fierbi gemul pana cand scade la consistenta dorita, timp in care indepartezi spuma de cateva ori si stergi permanent marginea vasului cu un servet umed, pentru a nu permite gemului care adera de vas sa se caramelizeze si sa dea un aspect si un gust neplacut intregii cantitati.

Timpul de fierbere difera in functie de continutul de apa al fructelor. Pentru a proba daca gemul este gata, pui o cantitate mica de gem pe farfurie. Daca, dupa racire, consistenta e buna, atunci gemul este gata, daca nu, mai lasi sa fiarba gemul.

Cand gemul este gata, opresti focul si adaugi migdalele.

 

Pentru a steriliza borcanele, le speli si le introduci in cuptorul incins (asezandu-le pe o tava metalica) timp de 30 minute si le lasi sa se raceasca acolo.

 

Umpli cu gem fierbinte borcanele sterilizate si uscate, avand grija sa asezi fiecare borcan pe o tavita metalica sau deasupra unei lame de cutit. Infiletezi bine capacele, le intorci cu capacul in jos, apoi le asezi intr-o pătura groasa, le acoperi bine si le lasi sa se raceasca lent. 

Daca ti-a placut reteta noastra "Gem de caise cu portocale si migdale" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (17)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Gem de caise cu portocale si migdale

Postat de Oana

Gem de caise cu portocale si migdale

Pune caisele in apa rece si spala-le in mai multe ape, scoate-le samburii si pune-le intr-o oala mare, alternand cu straturi de zahar. Curata portocalele de coaja si de pielea alba pentru ca...

Citeste continuarea

Cuccidati - biscuiti sicilieni pentru Craciun

Postat de Brindusa

Cuccidati - biscuiti sicilieni pentru Craciun

Mai intai se face coca: Amesteca untul cu zaharul pana ce se omogenizeaza. Adauga ouale pe rand, amestecand dupa fiecare. Adauga sarea si praful de copt. Amesteca putin. Adauga faina...

Citeste continuarea

Comentarii

la 25.07.2017, 21:43
la 25.07.2017, 21:51
Foarte bun gem!
la 25.07.2017, 22:31
Cred ca are o aroma deosebita
la 25.07.2017, 22:42
bun
la 25.07.2017, 23:44
Da, intr-adevar e foarte bun!

Vezi toate comentariile (17)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking