Gem de prune (2)

Postat de RODIMUR in Conserve
3 Sep 2017 | 4868 vizualizari
Gem de prune (2)

Din prune se pot face două feluri de gem: din fructe tocate, dar și din fructe întregi, sau înjumătățite.  După ce am făcut gem ca o pastă, din fructe tocate, am preparat și gem din jumătăți de prune. Pentru un astfel de gem, alegeți fructe coapte, dar tari, nu trecute din copt, pentru că este plăcut să rămână și prune întregi, sau jumătăți de prune. Pentru un gem de calitate trebuie să respectați următoarele proporții: puneți 1 kg de zahăr tos la 3 kg de prune necurățate, sau la 2 kg de prune fără sâmburi. Din ingredientele de mai jos am făcut 7 borcane de gem de prune jumătăți.

Ingrediente

  • 3 kg prune
  • 1 kg zahăr

Mod de preparare

Se curăță fructele de codițe, se spală bine, se scot sâmburii, iar jumătățile de prune se pun într-un vas cu pereți largi și groși. Se adaugă 1 kg de zahăr tos.

Se acoperă vasul și se lasă la rece până a doua zi, pentru ca zeama lăsată de fructe să dizolve măcar parțial zahărul și astfel gemul să se lege mai repede.

A doua zi, se pune vasul la un foc iute, peste o tablă, ca să nu fie în contact direct cu flacăra aragazului. Se poate pune vasul și la cuptor, unde riscul ca fructele să se prindă de fundul vasului este foarte mic, dar în acest caz, prepararea gemului va dura mai mult timp.

Din când în când se agită vasul și se amestecă ușor cu o lingură de lemn, ca să nu se sfarme prea tare fructele. Se adună spuma care se formează la fierbere, având grijă să nu luați și din sirop.

Pentru a verifica dacă este gata, veți lua vasul de pe foc și veți pune, cu o linguriță, puțin gem pe o farfurie rece. Dacă gemul își păstrează forma și nu se împrăștie, atunci el este gata. 

Se toarnă gemul în borcane curate, încălzite în prealabil, ca să nu se spargă. După ce gemul s-a răcit, se pun borcanele neacoperite într-o tavă și se introduc în cuptorul cald, la un foc mic, unde se țin până ce gemul prinde deasupra o crustă groasă. 

Se lasă borcanele în cuptor până ce se răcesc, după care se scot, se închid ermetic și se depozitează la un loc curat, uscat, răcoros și aerat.

Daca ti-a placut reteta noastra "Gem de prune (2)" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (28)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia

Retete similare

SALATĂ DE ARDEI IUȚI, ȚELINĂ, HREAN ȘI LĂMÂIE CONFIATĂ

Postat de panacris

SALATĂ DE ARDEI IUȚI, ȚELINĂ, HREAN ȘI LĂMÂIE CONFIATĂ

Ardeii iuți se spală, se taie codițele. Țelina și hreanul se curăță, se spală și se lasă în apă rece. Toate ingredientele se taie mărunt, recunosc, m-am folosit de robotul de...

Citeste continuarea

Gogosari in sos de mustar

Postat de panacris

Gogosari in sos de mustar

Gogoșarii se spală, se taie în patru și se curăță de semințe și cotor. Într-un vas mai înalt se adaugă, oțetul, sarea, zahărul, uleiul și condimentele, ce se pun...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

Barista Max + Espresso Machine

- 500 lei
2999.99 lei
2499.99 lei

Comentarii

la 03.09.2017, 23:51
Delicios in orice varianta
la 04.09.2017, 00:06
Mulțumesc, Clementina! Mie îmi place mai mult cu prune tocate, pentru utilizările lui multiple la dulciuri. Mai mult pentru asta fac dulcețuri și gemuri și nu pentru a le mânca așa, ca atare...
la 04.09.2017, 00:23
Bun gemul de prune . Eu am pus doar de ala de experienta Am sa postez reteta
la 04.09.2017, 01:50
Foarte bun!
la 04.09.2017, 06:03
În varianta asta nu am mâncat, dar sigur e foarte bun!

Vezi toate comentariile (28)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking