Ingrediente
- 6 kg zmeura
- 3 - 3.5 kg zahar
- 2 lamai
Mod de preparare
Speli zmeura usor, o lasi sa se scurga de apa si apoi o treci prin aparatul de suc de rosii. Treci zmeura de mai multe ori, pana cand pe o parte va iesi din ce in ce mai putin suc, iar pe partea cealalta vor iesi samburii sub forma unui carnacior uscat. Cantaresti lichidul rezultat si il pui la fiert intr-o oala smaltuita. Din aproape 6 kg de zmeura mie mi-a iesit 4.7 kg suc. Adaugi zaharul si amesteci usor pana se topeste. Lasi sa fiarba la foc mic si aduni spuma formata, de cate ori este nevoie. Pui o lingura cu gem pe o farfurie si o dai la rece. Daca se incheaga, inseamna ca este gata gemul. Storci zeama unei lamai, iar cea de-a doua o tai cubulete. Cand incepe sa se lege compozitia, adaugi zeama si cubuletele de lamaie si mai lasi sa fiarba cateva minute. Eu am fiert gemul timp de aproximativ 4 ore, la foc mic. Torni gemul in borcanele sterilizate, infiletezi capacele si rastorni borcanele cu capacul in jos, timp de 15 minute, apoi le aduci in pozitia normala, le acoperi cu o patura groasa si le lasi sa se raceasca lent.
Daca ti-a placut reteta noastra "Gem de zmeura fara samburi" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (16)
|