Gnocchi din cartofi mov, cu ghebe sotate si cipsuri

Postat de simona72 in Paste
26 Noi 2018 | 2507 vizualizari
Gnocchi din cartofi mov, cu ghebe sotate si cipsuri

Un fel de mancare rafinata, amestec de arome de toamna si culori. Nu puteam sa las sa treaca toamna si sa nu folosesc cartofii mov, dar si ghebele. Cartofii, mie mi se par spectaculosi din punct de vedere vizual, culoarea este superba!!! Motiv pentru care am incercat sa fac in asa fel incat sa le pastrez cat mai mult culoarea. Dupa cum stiti sau nu, culoarea cartofilor se pierde in timpul fierberii. Eu i-am fiert la aburi, intr-un steamer. Nu am unul electric, am doua oale, una cu gauri care se pun suprapuse cu capac. Cat despre gnocchi, ele sunt niste galuste mici facute din cartofi, la care se adauga putina faina, dar si ou. Gustul se poate imbogatii cu putin parmezan…

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 650-700 gr cartofi mov (se pot folosi orice fel de cartofi)
  • 3-4 linguri faina alba
  • 1 galbenus de ou
  • Sare si piper proaspat rasnit
  • 50 gr parmezan ras fin(eu folosesc branza maturata Praid)
  • Faina alba pentru infainat masa
  • Pentru sos:
  • 2 linguri ulei
  • 1 lingura unt
  • 1-2 catei de uturoi
  • 150 gr smantana pentru gatit sau smantana grasa 30%
  • Sare si piper proaspat rasnit dupa gust
  • Amestec de condimente de gradina(optional)
  • 50 gr branza maturata rasa fin
  • Pentru cipsuri:
  • 1-2 cartofi mov
  • Sare
  • Ulei pentru prajit

Mod de preparare

Pentru aluat: se spala bine cartofii cu tot cu coaja. Se fierb in steamer pana patrunde o furculita cu usurinta in ei. Se curata de coaja cartofii si se zdrobesc ca pentru piure. Eu am folosit o presa pentru cartofi. Se lasa sa se raceasca. Se adauga restul ingredientelor, se amesteca cu mainile ca orice aluat. Aluatul din cartofi este unul lipicios si cere multa faina. Nu puneti in plus daca nu vreti ca gnocchi sa fie prea tari. Eu ii prefer moi, sa se topeasca in gura. Lasati aluatul sa se odihneasca 10-15 minute. Pe masa de lucru bine infainata, se imparte aluatul in doua sau patru parti. Este mai usor de lucrat cu aluatul cand este mai putin. Se ia o bucata de aluat, se tavaleste bine prin faina si se formeaza un sul. Se taie bucati cam de 1,5 cm. Se tavalesc gnocchi prin faina. Acestia se fierb in apa cu sare doar in momentul in care avem gata sosul.

Pentru sos: se pune uleiul si untul intr-o craticioara. Cand s-a incins se adauga ghebele curatate, scurse bine de apa si rupte in bucati. Daca sunt mici le puteti lasa intregi. Se soteaza ciupercile la foc iute pana sau inmuiat. Se adauga usturoiul tocat fin, 100 ml apa fierbinte,se pune capac si se lasa la fiert inca 7-10 minute. Se adauga smantana pentru gatit, se asezoneaza dupa gust, se adauga branza si se amesteca. Eu am uitat sa pun branza si am adaugat-o la final. Cand sosul este gata, se adauga gnocchi. Nu este necesar sa mai lasati sa fiarba pentru ca riscati ca gnocchi sa se imprastie, fiind un aluat in care nu am pus prea multa faina. Mancarea se serveste imediat, calda cu cipsuri din cartofi.

Pentru cipsuri: se taie cartofii in felii foarte subtiri. Se tamponeaza cu servetele de hartie, se prajesc in ulei incins pana devin feliile crocante. Se scot pe servetele absorbante si se pudreaza cu sare.

Daca ti-a placut reteta noastra "Gnocchi din cartofi mov, cu ghebe sotate si cipsuri" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (21)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Spaghete cu chiftelute si sos de rosii

Postat de caroline

Spaghete cu chiftelute si sos de rosii

Curatam cartofii de coaja,ii spalam,ii taiem cuburi mici si ii punem la fiert in apa rece cu sare. Cand cartofii au fiert,ii scurgem de apa si ii maruntim . Punem intr-un castron...

Citeste continuarea

Lasagna cu ton si sardine

Postat de cristeena20

Lasagna cu ton si sardine

- Daca nu avem sos bechamel gata cumparat putem face din 50 gr faina  amestecata cu 50 grame unt pe foc si adaugam 500 ml lapte. (sa iasa 500 ml sos). Adaugam sare, piper alb si razuim putina...

Citeste continuarea

Comentarii

la 26.11.2018, 16:43
bun bun
la 26.11.2018, 16:45
o reteta foarte rafinata,
la 26.11.2018, 16:48
Multumesc!
la 26.11.2018, 17:47
Ce bun trebuie sa fie!
la 26.11.2018, 18:10
Foarte interesant! Cum sunt cartofii mov la gust?

Vezi toate comentariile (21)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking