Gogosi pufoase, reteta mamei

Postat de privatelaura in Dulciuri
18 Apr 2024 | 578 vizualizari
Gogosi pufoase, reteta mamei

Ieri am facut Gogosi pufoase, reteta mamei. Cred ca am facut aceste gogosi de zeci de ori, de fiecare data ies la fel de pufoase. Secretul ca sa iasa pufoase?  Mama intindea aluatul in strat mai gros si cand le prajea, dadea cu paleta de ulei peste ele, astfel se umflau si ieseau pufosele. Ori de cate ori fac gogosi pufoase, ai mei abia le asteapta :)) Pentru Gogosi pufoase, reteta mamei ai nevoie de urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte si ulei. Poti folosi si coaja de lamaie sau vanilie, sa le pudrezi cu zahar cu rom sau sa le scufunzi in putina ciocolata, mama mia :)))    

Ingrediente

  • Ingrediente Gogosi pufoase, reteta mamei 
  • 1 kg faina de grau OO
  • un praf sare
  • 100 gr zahar (este suficient, oricum le pudram dupa cu zahar)
  • 20 gr drojdie proaspata
  • 1 lgta zahar pt drojdie
  • 2 oua
  • 400 ml lapte
  • coaja de lamaie
  • vanilie
  • 50 ml ulei

Mod de preparare

Iata cum se prepara Gogosi pufoase, reteta mamei:

Intr-un castronel, se amesteca drojdia cu o lingurita de zahar si putina apa calduta. Se lasa pana se face maia.

Separat, in vasul unui robot, se cerne faina, se adauga un praf de sare intr-o margine. Se face un locas in mijlocul fainii si se adauga acolo maiaua, zaharul, ouale, coaja de lamaie, vanilia si laptele. Se framanta pana se obtine un aluat dens, elastic. In functie de tipul de faina folosit, este posibil sa fie nevoie de 50 ml lapte in plus. Vedeti pe masura ce framantati.

Dupa ce aluatul este framantat, se scoate pe un blat si se stropeste cu putin ulei, apoi se modeleaza sub forma de bila. Se pune in vas, se acopera cu un prosop curat si se lasa la dospit aproximativ o ora. 

Dupa ce a crescut frumos, aluatul se imparte in doua jumatati. Fiecare se intinde in strat egal, de 3-4 cm grosime si se decupeaza in forma dorita. Eu le crestez in mijloc si le rasucesc. Dupa decupare, se lasa 10-15 minute pe blatul de lemn sa mai creasca.

Separat, intr-o tigaie lata, se pune 1/2 l de ulei de floarea soarelui la incins. 

Gogosile se prajesc, acoperindu-le mereu cu paleta cu ulei ca sa se umfle si sa iasa frumoase si grasute:)))

Se scot pe hartie de bucatarie ca sa absoarba excesul de ulei. Dupa ce s-au temperat, se pudreaza cu zahar.

Poate te tenteaza sa incerci si reteta de Gogosi crocante cu sirop sau reteta simpla de Gogosele rapide servite cu un delicios Gem de capsuni.

Sunt excelente!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Gogosi pufoase, reteta mamei" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (7)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Biscuiti pufosi cu crema de piersici

Postat de CameliaComan

Biscuiti pufosi cu crema de piersici

Pentru inceput ne asiguram ca toate ingredientele sunt la temperatura camerei. Intr-un bol mixam untul moale, zaharul, esenta de vanilie si sarea pana obtinem o crema omogena. Adaugam oul si mixam...

Citeste continuarea

Desert parfait de ciocolata alba si alune de padure

Postat de RuxyRux

Desert parfait de ciocolata alba si alune de padure

Timpul de preparare este scurt, insa asteptarea face diferenta, va trebui sa stea o zi intreaga la congelator sau peste noapte. Intr-o tigaie, punem alunele si le tinem pe foc mic 3 minute,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 18.04.2024, 18:13
😍👍👍👍
la 18.04.2024, 19:45
Chiar imi este pofta de o gogoasa (-2-3-4 bucati ), calda! Tot am zis ca fac de post, dar inca nu am reusit!
la 18.04.2024, 21:15
De vreo saptamana am in minte niste gogosi.....si acolo au ramas....
la 18.04.2024, 23:08
la 20.04.2024, 18:48
tare bune,stiu!!

Vezi toate comentariile (7)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking