Gulaş

Postat de diaconta in Mancaruri cu carne
6 Mar 2013 | 6360 vizualizari

Gulaşul este o supă sau tocană ce are la bază carnea de vită sau porc,paprika sau boia de ardei şi ceapă,fiind socotită o mâncare tradiţională în Ungaria. Cuvântul gulaş provine din ungurescul gulyás, care înseamnă pastor,cioban.Cunoscuţi pentru vitele lor,ciobanii maghiari plecau cu turmele în locuri îndepărtate,pentru a vinde animalele.La lăsarea serii,sacrificau vitele mai slabe pentru a-şi potoli foamea.Carnea de vită era pusă într-un ceaun alături de ceapă,ardei,paprika şi apă ,lăsată apoi să fiarbă câteva ore. Se spune că reţeta datează de la sfârşitul secolului IX,gulaşul a fost consumat mult timp doar de oamenii de la ţară,ajungând pe masa orăşenilor doar spre sfârşitul secolului XIX. Gulaşul a fost inclus frecvent în meniul restaurantelor,fiind foarte apreciat de turişti. In prezent,gulaşul este preparat în multe ţări,existând anual şi un festival al gulaşului în oraşul Szolnok. Este evident că şi în zona Ardealului se prepara foarte des. Eu l-am pregătit cu carne de porc şi l-am servit cu smântână.

Inapoi la reteta

Comentarii (25)

la 07.03.2013, 08:44
Multumesc fetelor
la 07.03.2013, 08:44
bun bun
la 07.03.2013, 08:46
Sidy
Stiu ca are si chimen,dar mamei nu-i place ,asa ca l-am adaptat gusturilor noastre,desi putin e chiar prea picant,areiul iute a fost cam "foc"
la 07.03.2013, 09:20
foarte bun,asi servi si eu un pic
la 07.03.2013, 09:47
Na,ca mi-ai facut pofta si trebuie sa fac si eu ca-mi place foarte mult!!
la 07.03.2013, 09:50
Ianculubita
pofta se raspandeste repede,ca si eu am poftit la asa ceva,asa ca am prestat repejor
la 07.03.2013, 15:06
Bine ca n-a venit si Padre,ca-mi mai ramane si mie o portie ))
la 08.03.2013, 20:27
O super bunatate..As servi o portie cu ochii inchisi
la 17.11.2013, 11:00
gustos gulasul
la 12.03.2014, 16:57
Am facut si eu dupa reteta ta... A iesit minunat!!!

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Fructe de mare
Slow Cooker
Retete diabetici
Multicooking