Gulaş

Postat de diaconta in Mancaruri cu carne
6 Mar 2013 | 8857 vizualizari

Gulaşul este o supă sau tocană ce are la bază carnea de vită sau porc,paprika sau boia de ardei şi ceapă,fiind socotită o mâncare tradiţională în Ungaria. Cuvântul gulaş provine din ungurescul gulyás, care înseamnă pastor,cioban.Cunoscuţi pentru vitele lor,ciobanii maghiari plecau cu turmele în locuri îndepărtate,pentru a vinde animalele.La lăsarea serii,sacrificau vitele mai slabe pentru a-şi potoli foamea.Carnea de vită era pusă într-un ceaun alături de ceapă,ardei,paprika şi apă ,lăsată apoi să fiarbă câteva ore. Se spune că reţeta datează de la sfârşitul secolului IX,gulaşul a fost consumat mult timp doar de oamenii de la ţară,ajungând pe masa orăşenilor doar spre sfârşitul secolului XIX. Gulaşul a fost inclus frecvent în meniul restaurantelor,fiind foarte apreciat de turişti. In prezent,gulaşul este preparat în multe ţări,existând anual şi un festival al gulaşului în oraşul Szolnok. Este evident că şi în zona Ardealului se prepara foarte des. Eu l-am pregătit cu carne de porc şi l-am servit cu smântână.

Inapoi la reteta

Comentarii (25)

la 06.03.2013, 23:08
Cred ca e mai lunga introducerea decat reteta ))))))
la 06.03.2013, 23:11
no! nu-i bai!
la 06.03.2013, 23:12
Corina )))))))
la 06.03.2013, 23:17
buna tare mancarea asta. Azi am mancat si eu gulyas cu vita
la 06.03.2013, 23:26
Faina reteta , interesanta introducerea
la 06.03.2013, 23:34
la 06.03.2013, 23:36
Si noi facem mincarea asta, dar ii spunem tocana de cartofi...este f buna
la 07.03.2013, 00:51
Evident , Diuta !!!
la 07.03.2013, 01:46
ce idee buna ,trebuie sa fac si eu
la 07.03.2013, 05:35
O idee buna de pus in aplicare! Tot nu mai stiu ce sa gatesc.
la 07.03.2013, 06:25
Bunatate de mancare e gulasul!
la 07.03.2013, 07:57
Arata de nota 10 cu * * * * * Dia draga
Adevaratul gulyas unguresc are neaparat chimen in el
la 07.03.2013, 07:58
Preferatul Oanei!
la 07.03.2013, 08:15
la 07.03.2013, 08:24

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking