Gulaş

Postat de diaconta in Mancaruri cu carne
6 Mar 2013 | 6355 vizualizari
Gulaş

Gulaşul este o supă sau tocană ce are la bază carnea de vită sau porc,paprika sau boia de ardei şi ceapă,fiind socotită o mâncare tradiţională în Ungaria. Cuvântul gulaş provine din ungurescul gulyás, care înseamnă pastor,cioban.Cunoscuţi pentru vitele lor,ciobanii maghiari plecau cu turmele în locuri îndepărtate,pentru a vinde animalele.La lăsarea serii,sacrificau vitele mai slabe pentru a-şi potoli foamea.Carnea de vită era pusă într-un ceaun alături de ceapă,ardei,paprika şi apă ,lăsată apoi să fiarbă câteva ore. Se spune că reţeta datează de la sfârşitul secolului IX,gulaşul a fost consumat mult timp doar de oamenii de la ţară,ajungând pe masa orăşenilor doar spre sfârşitul secolului XIX. Gulaşul a fost inclus frecvent în meniul restaurantelor,fiind foarte apreciat de turişti. In prezent,gulaşul este preparat în multe ţări,existând anual şi un festival al gulaşului în oraşul Szolnok. Este evident că şi în zona Ardealului se prepara foarte des. Eu l-am pregătit cu carne de porc şi l-am servit cu smântână.

Ingrediente

  • 500 g pulpa de porc degresata(fara grasime)
  • 400 g cartofi
  • 4 morcovi
  • 2 buc ceapa rosie
  • 1 ceapa alba
  • O radacina pastârnac
  • O bucata ţelina radacina
  • Ardei kapia roşu
  • Ardei iute chilly
  • 100 ml suc de rosii
  • O foaie de dafin
  • Sare
  • Piper
  • Boia de ardei
  • Ulei
  • Patrunjel si marar verde
  • Smântâna pentru servit

Mod de preparare

Uleiul l-am pus în vasul în care urmeaza sa pregatesc gulaşul.Am pus apoi ceapa taiata marunt sa se caleasca putin.

Am luat de pe foc,am adaugat boiaua si carnea taiata cubulete.

Am pus iarasi vasul pe foc si am lasat pâna când carnea din gulas si-a schimbat culoarea.

Am pus sare,piper,foaia de dafin.

Am acoperit cu apa si am lasat sa fiarba.

Când carnea a fost de jumatate fiarta,am adaugat morcovii,ţelina,pastârnacul  si cartofii .

Se mai adauga sare si piper daca este cazul.

Spre final am adaugat in gulas sucul de rosii si ardeiul iute.

Am mai lasat cateva minute la foc mic si am adaugat verdeata.

Am servit gulas cu smântâna si ardei iute.

 

 

Poftă bună !!!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Gulaş" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (25)
Retete similare

Supa gulas la slow cooker Crock Pot

Postat de katty

Supa gulas la slow cooker Crock Pot

Carnea de vita o taiem in cubulete mici. Curatam si spalam legumele. Tocam ceapa marunt. Ardeiul kapia il taiem cubulete. Cartofii ii taiem cuburi mai mari. Morcovii ii taiem rondele. Intr-o...

Citeste continuarea

Gulas de post, din ciuperci si cartofi

Postat de RODIMUR

Gulas de post, din ciuperci si cartofi

Se curăță cepele și usturoiul, se spală, se mărunțesc și se călesc ușor, în ulei suficient și la foc mic, până ce se înmoaie. Se spală ardeii capia, se curăță...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

HeatSoft Hand Mixer

- 14 %
349.99 lei
299.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

la 06.03.2013, 23:08
Cred ca e mai lunga introducerea decat reteta ))))))
la 06.03.2013, 23:11
no! nu-i bai!
la 06.03.2013, 23:12
Corina )))))))
la 06.03.2013, 23:17
buna tare mancarea asta. Azi am mancat si eu gulyas cu vita
la 06.03.2013, 23:26
Faina reteta , interesanta introducerea

Vezi toate comentariile (25)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Fructe de mare
Slow Cooker
Retete diabetici
Multicooking