Gulas

Postat de trifadalia in Supe
25 Noi 2018 | 2625 vizualizari
Gulas

Este cea mai renumita mancare cand vorbim de zona Ardeal. Este o supa satioasa care este foarte usor de facut. Acest fel de mancare poate fi facuta cu carne de vita, porc sau chiar de oaie, cu cateva ingrediente obligatoriu de folosit si anume paprika atat iute cat si dulce ( boia), ceapa ardei gras si chimen, care ii da un gust aparte.  Eu am folosit atat cartofi cat si galuste, dar optional se poate face doar cu cartofi. 

Ingrediente

  • 300 grcarne de porc (pulpa)
  • 300 gr carne de vitel (eu am folosit costita)
  • 1.5 kg cartofi
  • 1 pachet de chimen
  • 2 morcovi
  • 2 cepe
  • 1 patrunjel
  • 1/2 telina
  • 1 lingura untura
  • 1/2 gulie
  • 1 legatura de patrunjel verde
  • pasta de ardei ( paprika dulce sau iute)
  • 2 linguri ardei macinati
  • 1 ou
  • 100 gr faina
  • 50 ge unt
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Pentru inceput se pune carnea de vitel la fiert in 2 litri de apa, deoarece este carnea ce fierbe mai greu decat cea de porc. Se fierbe aproximatix o ora si jumatate, daca este cazul se fierbe si mai mult. Cand este fiarta, se scoate pe o farfurie, iar in acea apa se pune si chimenul sa fiarba. Costita se ia de pe oase si se pune deoparte.

Separat in alta oala se taie ceapa si se pune la calit in untura pana devine sticloasa, apoi se adauga zarzavatul taiat sa se caleasca si el. Peste ele se adauga carnea de porc care in prealabil a fost taiata cubulete, se acopera cu apa si se fierbe. Se adauga si pasta de ardei si ardeiul macinat. Cand legumele si carnea este fiarta se adauga si cea de vitel peste, se strecoara apa in care a fiert chimenul in oala de gulas. Cartofii se curata si se taie fasii (ca de cartofi pai), apoi se adauga si ei sa fiarba pentru 20 de minute. Se asezoneaza cu sare si piper dupa gust

Se fac si galustele astfel: Se amesteca bine oul intreg cu untul topit si cu faina pana devine un aluat dens si lipicios. Se ia apoi cu lingura pe lungimea ei din compozitie si se fierb in 2 litri de apa cu sare. Cand sunt fierte, se strecoara, se spala si se adauga in oala de gulas.

La final se adauga si patrunjelul verde. 

Daca ti-a placut reteta noastra "Gulas" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (10)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Gulyas de curcan cu ciuperci de padure si galuste din cartofi

Postat de panacris

Gulyas de curcan cu ciuperci de padure si galuste din cartofi

Carnea se curăță și se pune la fiert în vasul multicooker-ului l programul Boil cca. 30 de minute. Apoi  se scoate și se curăță de oase. Aparatul Multicooker Phillips se...

Citeste continuarea

Gulas unguresc

Postat de momo121

Gulas unguresc

Carnea de vita o taiem cubulete, iar ceapa o taiem marunt. Intr-o oala mai mare punem uleiul, iar cand s-a incins, calim ceapa usor, fara sa se arda. Adaugam carnea si o prajim cateva minute,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 26.11.2018, 14:10
la 26.11.2018, 14:29
O mâncare gustoasă, apreciată de multă lume.
la 26.11.2018, 15:16
Apreciata chiar si de ai mei care au savurat acest gulas
la 26.11.2018, 15:20
la 26.11.2018, 16:15

Vezi toate comentariile (10)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking