Gulas unguresc traditional

Postat de Pungasa_Rogue in Vita
20 Feb 2017 | 28487 vizualizari
Gulas unguresc traditional

N-am fost in Ungaria sa gust, n-am gustat nici pe la noi, dar fetele de la care m-am inspirat spun ca este o reteta traditionala.  In mod normal, trebuia sa pun si chimen si boia de ardei iute in el, dar pentru ca mama nu poate manca picant, nu am pus. Voi puteti sa puneti pentru ca este mai bun. Puteti pune si chimen. Eu nu am pus pentru ca nu imi place :D

Ingrediente

  • Gulas:
  • 3 cepe rosii
  • 50 ml ulei
  • 520 g carne de vitel
  • sare
  • 2 linguri de boia de ardei dulce
  • apa
  • 3 cartofi (600 g)
  • un ardei Kapia
  • 2 morcovi
  • 100 g telina
  • o rosie mica
  • 3-4 catei de usturoi
  • Galuste:
  • un ou
  • un varf de cutit de sare
  • 80 g faina + 20 g faina pentru intins

Mod de preparare

Ceapa se curata de foi, se spala si se taie grosier, dupa care se caleste in 50 ml ulei. Se adauga carnea taiata cubulete si se prajeste putin pe toate partile, dupa care se pune o lingurita de sare, doua linguri de boia de ardei dulce si apa, cat sa acopere carnea. Se lasa sa fiarba pana cand carnea este patrunsa bine si se completeaza cu apa daca este necesar, deoarece boiaua se poate arde si se poate amari daca nu are apa.

Se curata cartofii de coaja, se spala, se taie cubulete si se pun intr-un castron, acoperiti cu apa rece.

Ardeiul se curata de cotor si seminte, se spala si se toaca.

Morcovii se curata de coaja, se spala si se feliaza.

Telina se curata de coaja, se spala si se taie in bucati mari.

Rosia se decojeste (se spala, se cresteaza in varf si se scufunda in apa fierbinte pentru jumatate de minut, apoi se decojeste) si se taie marunt.

Usturoiul se curata de foi, se spala si se feliaza.

Toate aceste legume se pun peste carne, dupa ce aceasta s-a patruns bine, impreuna cu o lingurita de sare si se completeaza cu apa cat sa le acopere. Se lasa sa fiarba si se mai completeaza cu apa daca este necesar.

Intre timp, se pot pregati galustele: se bate oul cu sarea si se adauga, treptat, faina. Se framanta cu mana, un aluat compact, moale. Se infaineaza masa de lucru si se imparte aluatul in 3-4 parti. Din fiecare bucata se formeaza niste baghete lungi, bine infainate. Cu ajutorul unui cutit, se taie felii groase de circa 1 cm. Se infaineaza si cutitul pentru ca este posibil sa se lipeasca de aluat. Se lasa galustele sa se zvante pana cand sunt patrunse si legumele, dupa care se pun in mancare si se lasa sa fiarba 15-20 de minute. Dupa ce mancarea este gata, se ia de pe foc si se acopera cu un capac, lasand galustele sa se mai umfle.

Gulasul unguresc se serveste cu patrunjel verde.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Gulas unguresc traditional" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (23)
Retete similare

Friptura de vita cu cartofi in sos rosu, la cuptor

Postat de Pungasa_Rogue

Friptura de vita cu cartofi in sos rosu, la cuptor

Se spala pulpa de vitel si se portioneaza in cinci bucati. Se pun bucatile intr-o tava mica si inalta si se presara peste ele sare, putin piper negru macinat, o lingurita de boia de ardei dulce si...

Citeste continuarea

Pulpa de vita in sos

Postat de Dya

Pulpa de vita in sos

Curatam carnea de pielita, o spalam in apa rece pana ce ramane curata si o punem la fiert atat cat este necesar. O scurgem apoi de apa si o trecem printr-un jet de apa fierbinte pentru a elimina...

Citeste continuarea

Comentarii

la 20.02.2017, 19:22
Tare bine arata !
la 20.02.2017, 19:27
Arata bine mâncarea ta. Eu am mâncat în multe locuri, rețete sunt multe și se pot adapta... Dacă spui tradițional spui neapărat paprika și chimen, iar eu zic și vin roșu
la 20.02.2017, 19:43
ce bine arata!super
la 20.02.2017, 19:44
fara chimen nu este gulas unguresc
la 20.02.2017, 19:57
Trebuie incercata si reteta ta de supa .Imi place vesela aleasa

Vezi toate comentariile (23)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking