Iahnie de fasole pestrita

Postat de RODIMUR in Mancaruri de post
19 Mar 2018 | 8024 vizualizari
Iahnie de fasole pestrita

Dintre toate mâncărurile de post, cred că cea mai sățioasă și mai îndrăgită este iahnia de fasole, de orice fel, cu mămăliguță caldă alături și cu murături. În post fiind, încă, am făcut o iahnie de fasole pestriță nouă, pe care am pus-o din toamnă la congelator. A fiert foarte repede și a ieșit nemaipomenit de gustoasă, mai ales cu mămăliguță caldă și moale, așa cum îmi place mie...!

Ingrediente

  • 500 grame de fasole pestriță nouă, de la congelator
  • 2 morcovi
  • 1 pătrunjel
  • 1/2 țelină mică
  • 2 ardei grași (unul verde și unul roșu)
  • 2 roșii
  • 2 cepe roșii
  • 3 căței de usturoi
  • ulei de floarea soarelui, pentru călit legumele
  • 1 legătură de frunze de mărar
  • 1 lingură încărcată de pastă de tomate
  • 1 foaie de dafin
  • sare
  • piper
  • cimbru

Mod de preparare

Fasolea se scoate de seara, din congelator, ca să se dezghețe, iar a doua zi se spală in două-trei ape și se pune la fiert, cu apă rece. Se spumuiește, când se adună spumă la suprafață și după două-trei clocote, se strecoară de apa în care a fiert și se pune din nou la fiert, cu altă apă, fierbinte.

Între timp se pregătesc legumele celelalte. Cepele se curăță, se spală, se taie mărunt și se călesc în ulei suficient și la foc mic, ca să nu se ardă, ci doar să se înmoaie puțin.

Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul și țelina) se spală bine și se dau pe răzătoarea mare, după care se pun la călit în tigaie, peste ceapa deja călită.

Se spală ardeii grași, se curăță de cotoare și de nervuri, se taie cubulețe și se pun și ei la călit, la foc mic, peste celelalte legume.

Roșiile se spală, se taie mărunt și se pun și ele la călit în tigaie. Se lasă amestecul de legume să fiarbă încetișor, ca să mai scadă din lichidul lăsat de roșii.

Se curăță usturoiul, se spală, se taie fin și se pune peste celelalte legume, la călit.

Se alege, se spală, se zvântă și se taie fin mărarul.

Când legumele puse la călit mai scad puțin, se adaugă o lingură încărcată de pastă de tomate și se amestecă bine compoziția, pentru omogenizare, după care se adaugă 2-3 pahare de apă caldă și se mai lasă la fiert încă 5 minute.

Fasolea se strecoară de apa în care a fiert și se adaugă în oala în care se află toate celelalte ingrediente. Se adaugă frunza de dafin și celelalte condimente (sare, piper, cimbru). Se mai lasă la fiert încă două-trei clocote, ca să scadă lichidul, apoi se oprește focul de la aragaz, se presară mărarul tocat, se acoperă cu un capac și se poate servi peste 15 minute, cu mămăliguță caldă alături și cu murături asortate.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Iahnie de fasole pestrita" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (18)
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci

Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci.

citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Fasolea fermecata - cu ciolan afumat

Postat de mihaelar63

Fasolea fermecata - cu ciolan afumat

Ciolanul se  porttioneaza si se opareste in apa clocotinda  5 minute . Se scurge de apa . Fasolea  boabe se spala si se fierbe 10 minute in apa cu o lingurita de bicarbonat . Se...

Citeste continuarea

Iahnie de fasole ( 2 )

Postat de COSTEO

Iahnie de fasole ( 2 )

Se alege fasolea bob cu bob, se spala in 2-3 ape si se lasa la inmuiat 6-8 ore (peste noapte). Se arunca apa in care a stat, se acopera cu apa fierbinte, se pune 1 lingurita cu zaha (sau 1...

Citeste continuarea

Comentarii

la 19.03.2018, 17:50
Frumoasa coronita de iahnie!
la 19.03.2018, 17:57
la 19.03.2018, 17:57
Mulțumesc frumos, Buni!
la 19.03.2018, 18:36
la 19.03.2018, 20:06
O portie calda de fasole si cu un castravecior murat, as servi si eu de la tine!

Vezi toate comentariile (18)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking