Inghetata de cirese amare si caramel

Postat de Poliana in Dulciuri
15 Iul 2012 | 3970 vizualizari
Inghetata de cirese amare si caramel

ata ca azi ma prezint in fata voastra cu o bunatate de inghetata, si asta pentru ca...desi se mai anunta ploi cu tunete si fulgere pe la stirile despre vreme...tot nu scapam de caldura, si o sa avem parte de temperaturi mari inca o bucata buna de vreme. Ok, acum ca am facut putin si pe meteorologul sa trecem la ceea ce conteaza acum, adica la subiectul principal de discutie din ultima saptamana; inghetata!!!

Ingrediente

Ingrediente Caramel sarat

  • 175 gr zahar alb fin
  • 150 ml smantana grasa de gatit
  • 1 lingurita sare de mare
  • 100 gr unt 80% grasime

Ingrediente inghetata

  • 350 gr cirese amare eliberate de samburi si alte lucruri nedorite
  • 350 ml smantana grasa de gatit
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 175 gr caramel
  • 80 gr zahar
  • 1 lingurita zahar vanilat

Mod de preparare

Trebuie sa spun ca reteta nu-mi apartine, probabil as fi putut nascoci si eu o inghetata (am si facut treaba asta de fapt, dar despre 'dansa' o sa vorbesc intr-o alta postare) darr n-am facut-o la momentul acela, si stiti de ce??
Pentru ca de cateva luni m-a urmarit reteta asta, de cand a aparut, eu am ramas blocata la cuvintele: Si eu vreau!!!
Dar cirese amare??? Ia-le de unde nu-s :P
Si iata ca acum a venit vremea pentru deliciul asta, am gasit ciresele, de reteta nu am uitat, doar cum era sa uit??? Si pentru reteta asta musai trebuie sa-i multumesc Antoninei, care m-a fermecat cu pozele ei minunate.

Si acum trecem la reteta, nu difera mult de cea originala, niste schimbari pe ici pe colo, prin locurile esentiale :))

Prima etapa consta in realizarea caramelului sarat.
Punem apa si zaharul intr-o tigaie teflonata sau wok, si lasam sa se topeasca la foc mic. Cand zaharul s-a topit, marim flacara si lasam sa fiarba pana isi schimba culoarea. Cand a ajuns la culoarea aurie se ia repede  de pe foc si se adauga smantana si sarea de mare si se amesteca cu cea mai mare viteza posibil, ca sa evitam intarirea caramelului. Adaugam si untul taiat cubulete si amestecam bine. Lasam deoparte la racit.

Acum ca am terminat partea cea mai complicata putem trece cu adevarat la realizarea inghetatei.
Ciresele se pun la blender si se paseaza pana se obtine o pasta cu mici bucati de cirese.
Amestecam smantana si smantana pentru frisca, le mixam 1 minut dupa care adaugam zaharul si zaharul vanilat, si continuam sa mixam pana cand obtinem o compozitie pufoasa dar care sa nu fie intarita de tot.
Cu grija amestecam piureul de cirese in frisca, apoi adaugam si caramelul (la temperatura camerei) si omogenizam cu ajutorul unei spatule.

 Pregatim o forma (sau mai multe) pentru congelator, turnam compozitia si o dam la congelator pentru cateva ore pana la intarirea completa. Din cand in cand (in primele 2 ore) scoatem inghetata de la congelator si spargem acele de gheata cu ajutorul mixerului.
Daca aveti masina de facut inghetata e mult mai usor, eu nu am...asa ca trebuie sa fac toata treaba in locul ei :))

Cand este gata servim cu mare pofta - pentru ca este mai mult decat un desert potrivit in perioada de canicula...este cam tot ce am eu nevoie, si poate multi dintre voi :)
Combinatia e super delicioasa, inghetata e cremoasa, iar eu sunt bucuroasa ca am facut-o si am toate motivele sa multumesc pentru reteta asta. Deci Anto, sper ca au ajuns pana la tine multumirile, nu? :)

Enjoy!

Daca ti-a placut reteta noastra "Inghetata de cirese amare si caramel" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (35)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia

Retete similare

Chec cu stafide

Postat de Ksenya

Chec cu stafide

Pornim cuptorul la 160 grade C. Stafidele le punem la inmuiat in apa, pentru 2-3 ore (trebuie luat in calcul inainte de a porni cuptorul). Untul il topim intr-o craticioara, lasam la foc...

Citeste continuarea

Placinta cu mere si gem de gutui

Postat de RuxyRux

Placinta cu mere si gem de gutui

Mai intai am pregatit maiaua: intr-un bol, am amestecat drojdia uscata, cu 4 linguri apa minerala calduta, cu doua linguri de zahar pudra si cu o lingura de faina si am lasat-o deoparte la loc...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

Comentarii

la 15.07.2012, 23:04
Poliana cred caaaa tu nu faci decat bunatati pe banda rulanta
Ai cine sa le serveasca pe toate ? nu e nevoie de ajutoare la mancat ?
la 15.07.2012, 23:13
eu sunt ajutor la mancat.
la 15.07.2012, 23:13
Aiaiaaaaaaaaaaaai
la 15.07.2012, 23:14
la ora asta tu ma faci sa salivez
la 15.07.2012, 23:14
minunata

Vezi toate comentariile (35)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking