Cum preparam crantzul:
Topim intr-un vas 100 gr. zahar, amestecand continuu pentru a nu se arde pana obtinem un caramel de culoare brun-aurie. Cand zaharul este complet topit adaugam 100 gr. alune tocate amestecam rapid,astfel incat sa se amestece in totalitate cu caramel. Amestecam putin pentru a gati usor si alunele, apoi turnam crantzul pe o bucata de folie metalica si-l intindem cat mai uniform. Lasam sa se raceasca , apoi il dezlipim de pe folie si il tocam cu un cutit sau il punem intr-o punga si-l zdrobim bine cu ciocanul pentru carne.
Cum preparam inghetata:
Batem cu mixerul frisca lichida pana ce devine pufoasa si o pastram in frigider pana preparam amestecul de albusuri.
Mixam cele 3 albusuri cu putina sare pana obtinem o spuma tare.
Separat, punem intr-un vas 75 ml. apa si 100 gr. zahar si amestecam din cand in cand, pana incepe sa fiarba. Cand siropul se leaga ( face spuma ) oprim focul si-l incorporam in albusurile de ou, mixand continuu. Siropul fierbinte va gati albusurile.
Adaugam vanilia , mai mixam putin si lasam compozitia sa se raceasca.
Maruntim caisele deshidratate ( eu le-am tocat la robot ), adaugam frisca batuta , crantzul de alune si compozitia de albusuri. Amestecam bine cu ajutorul unei linguri.
Punem compozitia obtinutal in vase de plastic prevazute cu capac si le dam la congelator pentru minim 4 ore.
Putem servi inghetata simpla sau alaturi de fructe de padure si diverse sosuri de fructe. Eu am servit cu mure si sos de visine facut in casa.