Jemne - Pâinea mirilor

Postat de Bucataras in Piine
2 Sep 2014 | 4678 vizualizari
Jemne - Pâinea mirilor

Atunci când se asează la masa mare, mirelui și miresei li se aduc 2 colaci frumosi împodobiți cu flori (jemne), pregătiți din aluat de cozonac. Mirele și mireasa trebuie să-l rupă aplicând doar o mână. Cine rupe partea mai mare din colac, acela va avea mai mare autoritate în noua familie.

Ingrediente

  • 2,5 kg de făină de grîu Gold Maya BL00
  • 1 pahar de zahăr,
  • 1 lingură de sare,
  • 1 pahar de ulei vegetal,
  • 8 ouă pentru aluat,
  • 2 ouă pentru uns pâinea,
  • 100 g de drojdii,
  • 6 pahare de apă

Mod de preparare

Atunci când se asează la masa mare, mirelui și miresei li se aduc 2 colaci frumosi împodobiți cu flori (jemne), pregătiți din aluat de cozonac.

Mirele și mireasa trebuie să-l rupă aplicând doar o mână. Cine rupe partea mai mare din colac, acela va avea mai mare autoritate în noua familie. Apoi colacul e împărțit ca să revină tuturor nuntasșilor să guste din el.

Se pot așeza pe masa mirilor 2-4 Jemne, iar în unele dintre ele se vor înfige lumânările.

Se pregătește plămădeala: întru-un pahar cu apă caldă se dizolvă drojdia și se adaugă 2 linguri de făină, 2 linguriţe de zahăr, sare (trebuie să aibă consistenţa unei smânâni).

Se pune plămădeala la loc cald pentru 20-30 minute.

Între timp, într-un vas adînc se cerne făina, se adăugă ouăle, zahărul, uleiul vegetal, apa, se amestecă și se adaugă plămădeala.

După ce se obține un aluat elastic, se lasă să se odihnească sub o pînză la loc uscat 1-1,5 ore.

Se frământă aluatul, se împletește în formă rotundă sau ovală, apoi se lasă din nou să crească.

Se unge cu ou bătut, apoi se decorează cu diferite flori și frunze din aluat, steluțe, păsări etc.

Se coace în cuptorul încălzit la temperatura de 175-180 grade 40-45 min.

Pâinea mirilor este gata, atunci cînd la străpungere cu o scobitoare pe ea nu rămîn urme de aluat.

Secretul brutarului

Pentru decor se recomandă să se folosească aluatul fără ou, zahăr, unt.

Jemnele se pot pregăti și din alt tip de aluat de cozonac.

Daca ti-a placut reteta noastra "Jemne - Pâinea mirilor" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (20)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Paine cu seminte

Postat de cristeena20

Paine cu seminte

Amestecam drojdia cu apa calduta ; faina o punem intr-un bol si o amestecam cu seminte. eu am folosit de in, susan, floarea soarelui, de dovleac). Amestecam usor cu apa amestecata cu drojdia si...

Citeste continuarea

Chifle din faina integrala

Postat de mirela0911

Chifle din faina integrala

Intr-un bol se pun cele doua tipuri de faina, sarea si drojdia uscata. Se amesteca bine, apoi se toarna uleiul si apa calduta, amestecand pana se poate framanta. Se rastoarna pe masa de lucru...

Citeste continuarea

Comentarii

la 02.09.2014, 07:55
Cat de frumoasa este!
la 02.09.2014, 08:03
Interesant obicei, asta dacă ţinem cont că mai nou partajarea se face la băutură, iar când spun asta nu glumesc.
Arată minunat această pâine.
la 02.09.2014, 08:07
Ce frumoase sunt !
la 02.09.2014, 08:08
O frumusete de paine~
la 02.09.2014, 08:24
<<

Vezi toate comentariile (20)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking