Ketchup de casa dulce-picant

Postat de merisor67 in Bulion
25 Sep 2019 | 372 vizualizari
Ketchup de casa dulce-picant

Cu roșii de grădină bine coapte și ardei copți, dar și puțină ceapă caramelizată, iese delicios acest ketchup de casă dulce-picant, fără conservanți! Ne place mult pizza și aproape la fiecare sfârșit de săptămână o prepar.

Ingrediente

  • 7 kg roșii de grădină
  • 7 kg ardei capia copți
  • 1 ardei roșu, iute
  • 3 cepe galbene, medii
  • 200 ml ulei
  • 100 ml oțet balsamic
  • 5 căței de usturoi
  • 3 linguri sare grunjoasă
  • 200 g zahăr
  • 2 lingurițe busuioc uscat
  • 1 linguriță oregano uscat
  • 1 linguriță cimbru uscat
  • 1 linguriță piper măcinat
  • 1 linguriță pudră de ghimbir
  • 2 foi de dafin
  • 2 linguri amidon de porumb

Mod de preparare

Trebuie să specific că ingredientele au fost cântărite după ce au fost curățate, pentru că am vrut să am proporția de 1:1 între roșii și ardei.

Trecem roșiile, tocate mărunt, prin separatorul de semințe( dacă avem) și le punem la fiert într-un vas încăpător. Eu nu am folosit separatorul de semințe și ca atare le-am trecut prin mașina de tocat și le-am pus la fiert cu tot cu semințe. Când au scăzut aproape la jumătate, le-am trecut printr-o sită frecându-le bine cu o spatulă de lemn și am eliminat semințele și cojile. Lăsăm roșiile să fiarbă la foc mediu, până scad consistent, aproape la jumătate.

Curățăm ceapa, o tocăm cât de mărunt putem și o călim în ulei, împreună cu 2 căței de usturoi tăiați în rondele subțiri. Când ceapa este bine pătrunsă, adăugăm 3-4 linguri de zahăr și amestecăm intens pentru a se carameliza ceapa uniform, apoi, după topirea zahărului, adăugăm oțetul balsamic. Adăugăm apoi și ardeii copți, trecuți prin mașina de tocat, împreună cu un ardei iute. Amestecăm bine totul și punem această compoziție în vasul cu roșii.

Lăsăm să fiarbă compoziția de ketchup aproximativ 30-40 de minute și începem să punem, treptat, sare și condimente. Punem câte puțin din fiecare, lăsăm să fiarbă câteva minute, luăm ketchup într-o lingură, îl lăsăm să se răcească și îl gustăm. Completăm cu sare, zahăr și condimente până obținem gustul care ne satisface. Zahărul se pune în funcție de gustul ardeilor, pentru că și aceștia sunt dulci.

Spre final de fierbere se dizolvă amidonul în puțin ketchup răcit și se adaugă în vas, amestecând intens. Tot spre final de fierbere se adaugă și restul de usturoi răzuit. Amidonul de porumb se adaugă pentru a se lega mai bine ketchupul. Ketchupul fierbinte se pune în sticlele sterilizate, tot fierbinți. Se înfiletează capacele și se mai dau la cuptor pentru 5-6 minute cu flacăra aprinsă. Apoi se lasă acolo până a doua zi, pentru a se răci treptat. Dacă nu vrem să le mai dăm la cuptor, le învelim în pături și se vor răci tot lent. Însă eu având deja cuptorul cald de la sterilizarea sticlelor, am apelat la această metodă.

A ieșit tare bun, ketchupul meu de casă, ușor pcant și ușor dulce.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ketchup de casa dulce-picant" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (24)
Retete similare

Cum se face shaorma

Postat de AlexTeacher

Cum se face shaorma

  Pulpele de pui le curat bine si le pun intr-un bol;  Amestec toate condimentele;  Le stropesc cu ulei si le condimentez bine;  Le pun pe o hartie de copt si le...

Citeste continuarea

Pizza de casa cu de toate

Postat de Pungasa_Rogue

Pizza de casa cu de toate

Se cerne faina, intr-un castron si se amesteca cu drojdia, lasandu-le apoi sa se odihneasca pentru 10-15 minute. Dupa aceea, se face o adancitura in mijlocul fainii si se pun oul, sarea, zaharul,...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

Crockpot Express

- 10 %
999.99 lei
899.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

la 25.09.2019, 16:53
Casa dumneavoastra e asa incapatoare ?
la 25.09.2019, 17:06
Da, daaa, e încăpătoare, dar s-a umplut ))
la 25.09.2019, 17:19
Atunci mai dai si la altii....
la 25.09.2019, 17:22
bun bun
la 25.09.2019, 18:04
Bun tare făcut de casa

Vezi toate comentariile (24)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Fructe de mare
Slow Cooker
Retete diabetici
Multicooking