"Labaneh" de Jerash aromat

Postat de Mihaela11_jo in Aperitive / Garnituri
22 Dec 2011 | 5077 vizualizari
"Labaneh" de Jerash aromat

In Iordania ,labaneh( labneh) sau iaurt concentrat este un aliment specific beduin ,de baza la micul dejun, cina, “mezze”si in prepararea diferitelor sandviciuri. Se gaseste pe piata sub 2 forme:labaneh cremos si labaneh concentrat, produs in anumite regiuni din Iordania:Jerash,Ajloun si Karak, in mici fabrici de produse lactate. Se fac bilute de labaneh concentrat de forma unei nuci si se roleaza prin susan,"za'atar","chermoula" si"ezkhah". Chermoula” este un condiment specific tarilor arabe din Africa de nord( Tunisia,Maroc,Algeria) si este o combinatie de ierburi aromate; se foloseste pentru a marina pestele sau carnea. Compozitia este urmatoarea: -1/2 ceapa taiata marunt -1 lingurita frunza de coriandru verde tocat marunt -1 catel de usturoi zdrobit -2 linguri suc de lamaie -2 lingurite frunza de patrunjel tocat marunt -3 lingurite de chimin macinat -2 lingurite de boia iute -2 lingurite de curcuma -1 varf de cutit de piper cayenne -1 varf de cutit piper macinat -1 praf de sare “Ezkhah”-“Semintele negre binecuvantate( sau norocoase)” “Ezkhah” in limba araba este cunoscuta sub mai multe nume: “habbet al-suda( seminte negre) sau “habbah al –Baraka”(seminte noocoase, binecuvantate) si este un condiment foarte popular si reprezinta semintele plantei Nigella sativa. Nigella sativa este o planta din familia Ranunculaceae si creste in sudul si sud-estul Asiei si in regiunile Marii Mediterane si este cunoscuta din cele mai vechi timpuri pentru proprietatile sale terapeutice. Seminte de Nigella sativa au fost descoperite si in mormantul faraonului Tutankamon; de asemenea sunt pomenite in Vechiul Testament si Coran pentru proprietatile lor de vindecare a numeroase boli. Medicii antichitatii,Dioskorides,Hipocrate si Avicenna au folosit aceste seminte pebtru a trata boli de ficat si digestive,dureri de cap si de dinti,pentru stimularea secretiei lactate la femei care alaptau,congestii pulmonare,etc. Medicina moderna a descoperit ca sunt foarte utile in tratamentul astmului bronsic,a abceselor si ca ar poseda si efecte anti-canceroase. Semintele de Nigella sativa nu au un miros prea puternic, dar cand se macina sau se zdrobesc in dinti au un gust asemanator cu oregano si putin iute. In Iordania se foloseste drept condiment pentru a da un plus de aroma la telemeaua de oaie; pentru painea “ armeneasca”( un fel de lipie din alauat dospit si presarata cu seminte de Nigella) si condiment pentru numeroase mancaruri. “Za’atar” este un condiment specific tarilor arabe preparat din oregano uscat,lamaita,maghiran,seminte de susan prajite,sare. Este in general preparat acasa de majoritata gospodinelor de la sate si condimentele folosite sunt tinute secrete. Se pot adauga o varietate de alte condiment cum ar fi:cimbru,chimin,coriandru,fenicol. In Palestina reteta include chimin dulce ( carawe sau fenicol). In Liban se adauga adesea sumac, un condiment care da o culoare rosie inchisa. In Egipt acest condiment se prepara cu scortisoara,cuisoare si muguri de trandafir. Se foloseste in numeroase mancaruri si aluaturi.

Ingrediente

  • 2 litri lapte proaspat pasteurizat  
  • 3 linguri de iaurt  
  • 1 lingura de sare  
  • ulei de masline  
  • o bucata de panza muselina  
  • “za’atar”  
  • seminte de susan prajite  
  • “ezkhah”  
  • “chermoula”

Mod de preparare

Prepararea iaurtului(”laban”)

Se incalzeste laptele la foc mic pana fierbe; se lasa sa se raceasca , dar nu de tot, sa fie doar caldut.

Se amesteca 4 linguri de lapte caldut cu iaurtul si se adauga restului de lapte; se amesteca bine pentru a se omogeniza.

Se transfera intr-un vas de sticla sau de lut si se pune intr-o patura la caldura; se lasa 6-8 ore pana se intareste.

Preparare “labaneh”

Iaurtul astfel obtinut se amesteca bine cu sarea si se pune in bucata de muselina; aceasta se leaga si se agata pe robinetul de la chiuveta, lasandu-l sa se scurga bine de zer cca 1-2 zile.

Se fac bilute de labaneh de marimea unei nuci , care se roleaza in za’atar, susan ,chermoula sau ezkhah.

Se aseaza pe un platou sau in farfurii traditionale pentru aperitivele arabesti  si se stropesc cu ulei de masline virgin.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra ""Labaneh" de Jerash aromat" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (13)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Placinte cu branza si cascaval la tigaie

Postat de RuxyRux

Placinte cu branza si cascaval la tigaie

Aluatul nu necesita crestere. Untul se topeste apoi se amesteca cu branza faramitata si chimenul, se adauga iaurtul, ouale si faina plus drojdia. Se framanta un aluat care se infaineaza usor si...

Citeste continuarea

Aperitiv cartofi gratinati cu oua, carnati si cascaval

Postat de mirela0911

Aperitiv cartofi gratinati cu oua, carnati si cascaval

Se fierb cartofii in coaja, in apa cu putina sare. Cand intra furculita cu usurinta in ei, se scurg de apa si se lasa sa se raceasca, apoi se curata de coaja. Se unge bine cu unt, tava in care...

Citeste continuarea

Comentarii

la 22.12.2011, 18:45
Foarte interesant!
la 22.12.2011, 19:17
la 22.12.2011, 20:18
chiar ca interesant.
la 22.12.2011, 21:09
imi place tare cum suna ..as gusta
la 22.12.2011, 21:11

Vezi toate comentariile (13)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking