“Labaneh” de Jerash in ulei de masline-“Labaneh makbouseh bil zayit”

Postat de Mihaela11_jo in Aperitive / Garnituri
15 Dec 2011 | 6070 vizualizari
“Labaneh” de Jerash in ulei de masline-“Labaneh makbouseh bil zayit”

In Iordania ,labaneh( labneh) sau iaurt concentrat( sau “strecurat”) este un aliment specific beduin ,de baza la micul dejun, cina, “mezze”si in prepararea diferitelor sandviciuri. Se gaseste pe piata sub 2 forme:labaneh cremos si labaneh concentrat, produs in anumite regiuni din Iordania:Jerash,Ajloun si Karak, in mici fabrici de produse lactate. Labaneh autentic se pastreaza in ulei de masline, care adauga un plus de aroma. Se fac mici bilute(de dimensiunea unei nuci) din labaneh ,care se pun in borcane cu ulei de masline virgin si se pastreaza astfel pe perioade de pana la 1 an. Cu trecerea timpului ,labaneh pastrat in ulei de masline devine mai acrisor. Labaneh se poate prepara din lapte de vaca,oaie sau capra.

Ingrediente

  • 2 litrii lapte proaspat pasteurizat  
  • 3 linguri de iaurt  
  • 1 lingura de sare  
  • ulei de masline  
  • o bucata de panza -muselina  
  • rozmarin  
  • ardei iute

Mod de preparare

Prepararea iaurtului(”laban”)

Se incalzeste laptele la foc mic pana fierbe; se lasa sa se raceasca , dar nu de tot, sa fie doar caldut.

Se amesteca 4 linguri de lapte caldut cu iaurtul si se adauga restului de lapte; se amesteca bine pentru a se omogeniza.

Se transfera intr-un vas de sticla sau de lut si se pune intr-o patura la caldura; se lasa 6-8 ore pana se intareste.

Preparare “labaneh”

Iaurtul astfel obtinut se amesteca bine cu sarea si se pune in bucata de muselina; aceasta se leaga si se agata pe robinetul de la chiuveta, lasandu-l sa se scurga bine de zer cca 10-12 ore; se obtine astfel labaneh cremos.

Sau se poate pune intr-o strecuratoare inoxidabila deasupra unui vas si se lasa la  frigider.

Acesta se consuma uns pe lipie arabeasca sau se foloseste pentru prepararea unui mare numar de aperitive:“mezze”.

Pentru labaneh concentrat se mai lasa 2-3 zile la frigider; se recomanda schimbarea muselinei dupa 24 de ore.

Bilutele de labaneh se pun in borcane sterilizate in prealabil si se adauga  ulei de masline virgin.

Se pot condimenta optional cu oregano verde, rozmarin sau ardei iute.

Se scot bilutele de iaurt pe un platou si se servesc cu lipie arabeasca.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "“Labaneh” de Jerash in ulei de masline-“Labaneh makbouseh bil zayit”" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (36)
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola

 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios.

citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia

Retete similare

Palmieri cu sunca presata si cascaval Delaco

Postat de merisor67

Palmieri cu sunca presata si cascaval Delaco

Foietajul l-am lasat sa se decongeleze, dar nu sa se inmoaie de tot, apoi le-am intins pe masa de lucru atat cat au fost ele impacetate. Cascavalul si sunca presata le-am dat pe razatoarea...

Citeste continuarea

Aperitiv biscuiti cu branza si unt

Postat de licurici_lra

Aperitiv biscuiti cu branza si unt

Untul taiat cubulete se amesteca cu branza si faina. Se framanta cu mana sau cu mixerul, pana devine un aluat omogen. Se formeaza o bila, se inveleste in folie alimentara si se lasa la...

Citeste continuarea

Comentarii

la 16.12.2011, 01:47
ce bine seamana cu mozzarella de aici.... ....sigur e bun
la 16.12.2011, 05:53
da, seamana cu mozzarella
la 16.12.2011, 05:57
Dragă Mihaela, păi aşa fac şi femeile la noi lapte covăsât strecurat, doar ca nu-l pastrează în ulei de măsline! Când eram la liceu cu aşa ceva venea mama că se păstra mai bine, nu avea zer. O să fac si reţeta arabă că e interesantă. Mulţumim de elementele culturale pe care le aduci în atenţia noastră.
Sărbători cu pace, ţie şi familiei!
la 16.12.2011, 07:17
bine arata
la 16.12.2011, 08:04
extrem de interesant. Si mie imi place sa aflu retete specifice pentru diferite regiuni. Ma bucur ca ai postat-o !

Vezi toate comentariile (36)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking