Sarmale in dovleac

Postat de simona72 in Mancaruri cu carne
17 Noi 2014 | 9287 vizualizari
Sarmale in dovleac

Prima oara cand am vazut reteta asta a fost la cei de la Crama Haiducilor. Mi-a placut ideea tare mult si am zis ca este o reteta buna pentru atunci cand ai musafiri la masa. Eu i-am avut invitati pe parintii nostri si am zis ca este momentul sa incerc reteta. Am mai dat o cautare pe net pentru a avea mai multe informatii despre reteta si m-am apucat de treaba. Reteta este minunata si este numai buna pentru atunci cand aveti mai multi musafiri invitati. Am cautat in piata un dovleac frumos care sa nu fie nici prea mare(sa incapa in cuptor), pentru ca am vazut si dovleci imensi, dar care sa nu fie nici prea mic si sa intre suficiente sarmale. Am optat pentru sarmale in foi de varza murata cu carne de porc si sarmale in foi de vita de vie din carne de vitel(pentru cei ca mine, care sunt la regim si nu mananca carne de porc)

Ingrediente

  • 1 dovleac de 9,5 kg
  • 1,5 kg pulpa de porc cu putina grasime
  • 1 kg carne de vitel
  • 2 cepe albe mari
  • 2 cepe rosii mari
  • 70 ml ulei de masline
  • 150-200 gr orez cu bobul lung
  • 2 linguri sare
  • 2-3 linguri cimbru uscat
  • 1 lingura piper macinat
  • 120 gr pasta de tomate
  • 1 crenguta de cimbru si marar
  • 250 ml vin rosu(eu am folosit must)
  • foi de vita de vie(la borcan am avut eu)
  • foi de varza murata(eu le-am avut pregatite dinainte)
  • pentru servit: ardei iute, smantana, mamaliga

Mod de preparare

La dovleac aveti ceva de muncit si va trebuie ceva muschi, avand in vedere ca dovleacul este destul de greu...asa ca am cerut ajutorul sotului, care la pregatit dupa indicatiile mele:)) Spalati bine dovleacul pe exterior cu apa, apoi il uscati cu prosop curat de bucatarie. Se taie un capac si se scot semintele din dovleac. Grosimea dovleacului meu a fost de 7 cm...mie mi s-a parunt prea gros asa ca am mai "curatat" cu o lingura sau o alta unealta usor ascutita, din peretii dovleacului, pana am ajuns la grosimea de 5 cm. Aveti grija sa nu gauriti dovleacul, iar resturile ramase de la dovleac nu le aruncati, se pot folosii la o placinta, de exemplu, sau orice altceva doriti.

Pentru umplutura: ceapa am curatat-o si am taiata-o marunt. Am calit usor ceapa in uleiul incins. Am adaugat orezul spalat in mai multe ape, cimbrul uscat, pasta de tomate, sare si piper. Am lasat pe foc compozitia pentru inca 2-3 minute.

Carnurile au fost pregatite de cu o zi dinainte, adica carnea de porc cu putina grasime(puteti sa adaugati si mai multa, depinde cum va place) se trece prin masina de tocat, iar carnea de vitel se curata de eventualele nervuri si se toaca si aceasta. Se pun in castroane separate carnurile.

Peste carnea de porc se pune putin mai mult de jumatate din prajeala pregatita, iar in cea de vitel se pune restul. Se amesteca bine compozitiile si se adauga putina apa calda(aproximativ 1 cescuta) pentru ca sarmalele sa nu devina tari. Cu compozitia de carne de porc se umplu foile de varza murata si se fac sarmale, iar din carnea de vitel se umplu foile de vita de vie si se impacheteaza sarmalele. Pentru ca nu am avut o oala asa de mare in care sa-mi incapa toate sarmalele, le-am fiert separat. ATENTIE, sarmalele le-am fiert doar pe jumatate, dupa ce au inceput sa dea in clocot le-am mai lasat sa fiarba 20-30 minute. Le-am lasat sa se raceasca atat cat sa nu ma arda la maini, apoi am transferat sarmalele in "oala" dovleac. Pe fundul dovleacului am pus crengute de cimbru uscat si marar, iar sarmalele le-am intercalat pe cele cu varza si vita de vie. Am turnat vinul peste sarmale si am pus capacul dovleacului. Dovleacul cu sarmale l-am pus in tava mare de la aragaz, am dat tava cu dovlec la cuptorul incins la 160 grade pentru 2,5-3 ore.

Pentru servit am facut o mamaliga pe care am turnat-o intr-o tava unsa cu putin ulei. Cand mamaliga s-a mai racit si s-a intarit am decupat din mamaliga cu o forma rotunda bucati, pe care le-am prajit intr-o tigaie gril unsa cu putin ulei. Serviti cu smantana, ardei iute si neaparat cate o bucata generoasa de dovlec copt. Sa va fie de bine!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmale in dovleac" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (18)
Retete similare

Sarmale in foi de varza alba umplute cu carne de pui si dovleac placintar

Postat de Pungasa_Rogue

Sarmale in foi de varza alba umplute cu carne de pui si dovleac placintar

Se pune o cratita cu 2 l apa la foc, adaugand si o lingurita de sare si un varf de lingurita de sare de lamaie. Se curata varza de primele foi, se spala si se cresteaza pe langa cotor. Cand...

Citeste continuarea

Sarmale cu carne si dovleac

Postat de AlexTeacher

Sarmale cu carne si dovleac

Ca sa desarezi cel mai usor o varza murata, tot ceea ce trebuie sa faci este sa pui 2-3 transe de apa fiarta peste ea si s-o lasi 30-60 de minute.  Pune 1-2 linguri de ulei in tigaie,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 17.11.2014, 11:15
buneeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
la 17.11.2014, 11:20
Iar dovlecul asta?
la 17.11.2014, 11:20
Bune!!!
la 17.11.2014, 11:21
hai tu Cleme am retete si mie teama ca le-am uitat cum le-am facut
la 17.11.2014, 11:32
bun bun

Vezi toate comentariile (18)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking