Sarmale ardelenesti

Postat de blueapril in Porc
11 Noi 2014 | 6349 vizualizari
Sarmale ardelenesti

Sarmale cu varza acra si afumatura-the best, dupa parerea mea.

Ingrediente

  • frunze de varza acra (cam 2 capatini medii)
  • carne tocata de porc 750 gr
  • bacon afumat dupa gust sau alta afumatura (eu folosesc cam 100 gr cubulete de bacon afumat de la Aldi, in Romania se gaseste asa ceva la Lidl, dar e mai atos, mai ciltos) (nu faceti greseala sa puneti prea multa afumatura, vor iesi foarte grele sarmalele)
  • patru cepe medii
  • boia de ardei dulce, o lingura
  • aprox 70 ml ulei
  • orez cu bob lunguiet, cam 200 gr
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • optional-un ardei gras rosu mic

Mod de preparare

Varza acra se desface si se pune intr-un lighenas cu apa calda sa se desareze putin. Ceapa se curata si se taie mai marisor, daca ati optat pt ardei gras se taie si acesta cubulete.

Uleiul se pune intr-o cratita cu fund gros sa se incinga. Ceapa si ardeiul se calesc pina cind ceapa se ingalbeneste putin fara sa se prajeasca prea tare. Se adauga boiaua de ardei, orezul spalat si scurs si se caleste putin.

Se adauga carnea tocata si se lasa putin pina se albeste.

Se ia de pe foc si se adauga afumatura (daca aveti bacon cubulete si ele sint micute, se pot pune asa cum sint, daca nu tocati-le putin, dar nu foarte marunt; orice altfel de afumatura se toaca din cutit, nu foarte marunt) sare, piper.

Daca aveti doar cimbru maruntit se adauga cam o lingurita la compozitie; daca aveti crengute de cimbru ele se scutura putin peste compozitie iar crengutele se vor adauga peste sarmale la fiert.

Frunzele de varza se aleg, iar cele mai rupte si micute se toaca lejer si se adauga pe fundul unei cratite cu fund dublu sau, ideal, unei oale de lut. 

Nervura de la frunze se taie fara sa gaurim frunza si o cantitate potrivita de umplutura de ruleaza in fiecare frunza. Cine are rabdare le poate face micute, dar eu nu vad rostul, decit poate de a impresiona musafirii. Totusi nu le faceti prea mari sau prea indesate pentru ca nu vor fierbe bine.

Sarmalele se aseaza in oala pe masura ce le rulati. Daca va plac sarmalele grase, puteti intercala printre ele felii de slaninuta sau kaizer grasut.

Nu uitati crengutele de cimbru!

Se adauga apa calda sa acopere sarmalele si se pun la foc foarte mic. Cele mai bune sarmale se fac pe marginea sobei cu lemne, dar cum nu multi mai au asa ceva, va sfatuiesc sa puneti o tabla groasa peste flacara de la aragaz. Mai ales daca folositi o oala de lut, nu faceti greseala sa o puneti direct pe flacara. 

Daca aveti rabdare, se pot baga si la cuptor, dar va dura mai mult fierberea lor.

Aveti grija cind umpleti oala, lasati un spatiu suficient pentru ca orezul din ele se umfla!

In timpul fierberii aveti grija la trei aspecte: sa nu se  prinda de fund (daca miroase a ars, e posibil sa se fi prins! mutati-le imediat in alta oala, altfel prind gust rau)-daca folositi o oala buna acest lucru nu se va intimpla; al doilea aspect: aveti grija sa nu se fiarba excesiv orezul, iar al treilea-nu uitati sa verificati nivelul apei-daca scade mai adaugati apa calda, ca sa nu ramina cele de deasupra nefierte.

Pentru persoanele cu intestine sensibile-nu va recomand sa mincati si frunza de varza acra, este greu digerabila chiar daca este foarte fiarta.

Se servesc cu smintina acrisoara dupa gust. 

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmale ardelenesti" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (5)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Sarmale ardelenesti cu varza dulce

Postat de mimmi

Sarmale ardelenesti cu varza dulce

Taiem ceapa marunt si o calim in putin ulei.Adaugam carnea tocata,orezul,sare,piper,boia,cimbru si marar tocate marunt sau uscate.Amestecam pe foc cca 15 minute.Punem intr-o oala mare apa la...

Citeste continuarea

Sarmale ardelenesti in oala de lut

Postat de amalia01

Sarmale ardelenesti in oala de lut

Ceapa o cureti, o speli bine sub jet de apa rece si o toci marunt. Apoi o calesti in ulei, la foc mic, pana cand sticleste. Eu am adaugat si cca 50 ml de apa. Intre timp speli bine orezul si il...

Citeste continuarea

Comentarii

la 12.11.2014, 11:47
la 12.11.2014, 16:22
la 13.11.2014, 15:15
Multumesc pt aprecieri
la 13.11.2014, 15:38
la 14.11.2014, 00:44
Multumesc, Motane!

Vezi toate comentariile (5)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking