Ingrediente
Prima variantă – de post (fără umplutură)
- · 400 g făină
- · 1/2 cub drojdie (12,5 g)
- · 1 linguriță rasă zahăr
- · sare
- · 5 linguri ulei
- · 250 ml apă călduță
- · ulei pentru prăjire
A doua variantă
- · 1 kg făină
- · 500 ml lapte călduț
- · 1 cub de drojdie (25 g)
- · 200 ml smântână
- · sare
- · 1 linguriță zahăr
- · ulei pentru prăjire
· Pentru umplutură: brânză de burduf, telemea, etc.
Mod de preparare
Prima variantă – de post (fără umplutură)
Dizolvăm drojdia în puțină apă călduță și o linguriță de zahăr (lăsăm să stea 5 minute). După acest timp amestecăm făina cu drojdia dizolvată, sarea, restul de apă călduță și adăugăm 5 linguri de ulei.
Frământăm totul până când se omogenizează bine toate ingredientele. Lăsăm la dospit 50-60 minute.
Pudrăm cu puțină făină planșeul de lucru, rupem câteo bucățică din aluat (cât o piersică/8 langoși mari sau cât o prună/14 langoși mici), și prin apăsare întindem langoșul (din centru spre exterior). Foaia de langoș trebuie sa fie subțire de aproximativ 0,5 cm. Dacă dorim să fie de post îi lăsăm așa și îi prăjim în ulei. Pudrăm cu sare sau îi ungem cu dulceață.
Dacă nu suntem în perioada postului, punem brânză de burduf, telemea răzuită pe jumătate de langoș, împăturim cealaltă jumătate peste brânză și apăsăm bine pe marginea langoșului pentru a închide umplutura.
Prăjim langoșul în ulei (2-3 minute pe fiecare parte). Servim cu usturoi.
A doua variantă
Mod de pregătire (varianta 2)
Dizolvăm drojdia în puțin lapte călduț și o linguriță de zahăr (lăsăm să stea 10 minute). După acest timp amestecăm făina cu drojdia dizolvată, sarea, restul de lapte călduț și adăugăm smântâna. Frământăm totul până când se omogenizează bine toate ingredientele. Lăsăm la dospit 50-60 minute. Pudrăm cu puțină făină planșeul de lucru, rupem câteo bucățică din aluat (cât o piersică/8 langoși mari sau cât o prună/14 langoși mici), și prin apăsare întindem langoșul (din centru spre exterior). Foaia de langoș trebuie sa fie subțire de aproximativ 0,5 cm. Punem brânză de burduf, telemea răzuită pe jumătate de langoș, împăturim cealaltă jumătate peste brânză și apăsăm bine pe marginea langoșului pentru a închide umplutura. Prăjim langoșul în ulei (2-3 minute pe fiecare parte). Servim cu smântînă și usturoi.
Avantajul acestei rețete: aluatul poate fi păstrat în frigider (nu în congelator) câteva zile.
Daca ti-a placut reteta noastra "Langoşi" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (17)
|