Langosi de post, cu spanac

Postat de RODIMUR in Mancaruri de post
1 Apr 2019 | 4425 vizualizari
Langosi de post, cu spanac

Aceasta este o rețetă pe care de mult timp voiam s-o fac, mai ales că-mi place mult spanacul, iar astăzi ”i-a venit rândul”. Am profitat de faptul că spanacul este proaspăt, fraged și bun, iar langoșii, în această variantă, au ieșit foarte gustoși. Din ingredientele de mai jos am făcut 13 langoși, cam câte 3 bucăți/porție.

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 500 grame de făină albă
  • 25 grame de drojdie proaspătă
  • 250 ml de apă caldă
  • 1 linguriță de sare extrafină
  • 2 lingurițe de zahăr tos fin
  • 4 linguri de ulei de floarea soarelui
  • Pentru umplutură:
  • 600 grame de spanac proaspăt
  • 2 cepe
  • 4-5 căței de usturoi
  • 4-5 linguri de ulei de floarea soarelui, pentru călit
  • 150 ml de apă
  • sare
  • piper
  • ulei de floarea soarelui pentru prăjit langoșii

Mod de preparare

Mai întâi se prepară umplutura. Se curăță cepele și usturoiul, se spală, se mărunțesc și se călesc ușor, până ce se înmoaie, în ulei sufcient și la foc mic.

Se rup rădăcinile spanacului și aproximativ 2 cm din tijă, se spală bine în 4-5 ape (ca să nu mai rămână praf, sau pământ, printre frunze), se scurg, iar apoi se taie grosier și se adaugă, împreună cu un pahar cu apă în cratița în care s-au călit ceapa și usturoiul. Se amestecă din timp în timp în umplutură și se lasă la foc mic, până ce scade apa.

Se condimentează cu sare și piper, după gust, se mai lasă 1-2 minute pe foc, până scade bine de tot și apoi se oprește aragazul. Se lasă umplutura să se răcească.

Cât timp scade spanacul, se face aluatul. Se pune făina în vasul pentru frământat, se face în mijlocul ei o adâncitură și se pun acolo drojdia și zahărul. Sarea se amestecă, în prealabil, cu făina. Se toarnă apă caldă, mai întâi în mijlocul vasului și se amestecă, până ce se dizolvă drojdia și zahărul. Apoi se adaugă treptat apa caldă și se încorporează toată făina. Pentru definitivarea aluatului se adaugă uleiul și se frământă puțin, doar până ce aluatul devin elastic și nelipicios. Se acoperă aluatul cu un șervet curat și se dă vasul la căldură, într-un loc ferit de curenții de aer rece.

Când aluatul și-a dublat volumul (după 35-40 de minute), se răstoarnă pe planșeta înfăinată și se mai frământă puțin, pentru eliberarea bulelor. Când aluatul a devenit mai ferm, se întinde o foaie cu grosimea de 5-6 mm. Se decupează cu o formă, sau cu un pahar, cerculețe de aluat și pe mijlocul a jumătate din ele se pune câte două lingurițe de umplutură. Se umezește aluatul de jur împrejur cu puțină apă și se acoperă cu un alt cerculeț de aluat. Se lipesc cerculețele de aluat de jur împrejur, mai întâi manual, iar apoi cu ajutorul unei furculițe.

Se toarnă ulei suficient în tigaia pentru prăjit și când se înfierbântă, se pun langoșii. În acest moment se micșorează focul, pentru ca langoșii să se pătrundă ușor și să se prăjească bine (nu să se ardă rapid).

După ce langoșii se rumenesc frumos pe ambele fețe, se scot cu o spatulă și se pot servi calzi. Sunt foarte buni, chiar și după ce s-au răcit.

Daca ti-a placut reteta noastra "Langosi de post, cu spanac" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (24)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert gogosi de post umplute cu mere

Postat de rocsi_1612

Desert gogosi de post umplute cu mere

Aluatul: Intr-un bol, cernem faina. Adaugam zaharul, drojdia, sarea, coaja de portocala si le amestecam toate cu o paleta. Incepem si incorporam apa minerala calduta treptat si vanilia....

Citeste continuarea

Biscuiti de post, cu nuca si coaja de portocala confiata

Postat de rocsi_1612

Biscuiti de post, cu nuca si coaja de portocala confiata

Intr-un bol amestecam laptele de soia cu indulcitorul si uleiul. Miezul de nuca il punem la robot impreuna cu coaja de portocala confiata si le maruntim. Le incorporam in bol, impreuna cu...

Citeste continuarea

Comentarii

la 01.04.2019, 21:08
Adauga comentariu...
la 01.04.2019, 21:11
Cat de faine sunt, dar le las pentru cei care sunt consumatori de spanac!
la 01.04.2019, 21:36
Ce idee interesanta
la 01.04.2019, 21:37
Mulțumesc, Rocsi! Noi suntem... Nu știu dacă mai rămân vreo 4, pentru mâine...
la 01.04.2019, 21:41
Daaa, Mihaela... De mult voiam s-o pun în aplicare... Și ce bune sunt... Mulțumesc frumos!

Vezi toate comentariile (24)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking