Lapte de pasare

Postat de simona72 in Mancare copii
28 Mai 2016 | 9562 vizualizari
Lapte de pasare

Este desertul copilariei mele, l-am adorat dintotdeauna si sincer, nu l-am mai facut de foarte multi ani. Este primul desert pe care am invatat sa-l fac. Nu m-am gandit niciodata sa va aduc reteta asta, dar vazandu-l la tv pe Raimond Blanc facand desertul, subit mi s-a facut dor. Ce sa zic, cand il urmaresti pe marele chef nu se poate sa nu inveti cate ceva, sa nu-i furi cate-o idee. Drept urmare, am purces sa fac Ile flotante sau Lapte de pasare, cum ne este cunoscut noua. Si inca ceva, este cu dedicatie pentru copii…iar daca este vreun copil care nu a mancat acest desert, urgent, da urgent sa fie pregatit de mamici impreunca cu cei mici…

Ingrediente

  • 1 litru lapte
  • 4 oua marime medie(daca se poate de casa)
  • 4 linguri zahar brut
  • 1 praf mic de sare
  • 1 pastaie vanilie
  • 5 linguri zahar fin sau pudra
  • 1-2 linguri zeama de lamaie
  • Extra:
  • 2-3 linguri zahar alb
  • 50 ml apa
  • 1 pumn migdale sau nuci

Mod de preparare

Punem zaharul brut la fiert impreuna cu pastaia de vanilie, crestata pe jumatate si scoase semintele din ea si puse in lapte. Amestecam cu o lingura de lemn pana se topeste zaharul. Cand laptele da in clocot tragem cratita deoparte. Scoatem pastaia de vanilie si spumam laptele.E bine sa faceti desertul intr-o cratita cu fund dublu si cu gura cat mai larga.

Separam albusurile de galbenusuri. Mixam albusurile cu un praf de sare pentru 2-3 minute. Adaugam zaharul fin treptat si mixam pana obtinem o bezea ferma. Procedam la fel ca si la mereng. Mixam albusurile aproximativ 10 minute. La final adaugam zeama de lamaie. Introducem o lingura mare in laptele fierbinte, luam o lingura de bezea si o punem in laptele fierbinte. De fiecare data introducem lingura in lapte inainte de a pune bezea in lapte…se procedeaza ca si atunci cand faceti galuste pentru supa…Se lasa spatiu intre galustele de bezea pentru ca se vor umfla atunci cand laptele da in clocot. Se lasa sa fiarba 2 minute pe o parte sip e alta. Se scot galustele cu o spumiera pe o tava/platou cu hartie de copt. Laptele ramas se strecoara. Amestecam cu un tel galbenusurile si punem peste ele cate putin lapte fierbinte, avand grija sa nu le coacem dintr-o data. Se pune amestecul intr-o craticioara si se lasa sa fiarba pana se ingroasa…se face un sos. Se lasa sa se raceasca.

Optional: se pun 2-3 linguri zahar cu 50 ml apa intr-un ibric. Se lasa sa scada apa pana zaharul incepe sa se caramelizeze. Se adauga migdalele sau nucile(migdale am folosit eu plus 1 lingura lichior Amaretto) zdrobite. Se amesteca si se toarna imediat amestecul pe o bucata de hartie de copt sau pe o plansa din silicon. Se lasa sa se raceasca. Se marunteste bine zaharul caramelizat cu migdalele pana obtinem un praf fin…”praful magic”. Pentru maruntire se foloseste un robot de bucatarie sau un blender.

 

Asamblare: se pune sos intr-o cupa/pahar, peste se adauga bulgarasi, peste bulgarasi presaram “praf magic”. Un desert cu adevarat magic, lejer si aromat si-ti vine sa-l mananci fara oprire. Sa va fie de folos!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Lapte de pasare" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (21)
Retete similare

Desert tort expres Lapte de pasare

Postat de Ksenya

Desert tort expres Lapte de pasare

  Intr-un bol, amestecam faina cu cacaua, praful de copt si sarea. Separat, batem ouale cu zaharul pana obtinem o spuma ferma. incorporam   ingredientele solinide din bol...

Citeste continuarea

Aperitiv briose cu de toate

Postat de lucy2002

Aperitiv briose cu de toate

Ouale se mixeaza bine cu un praf de sare, adaugam laptele, faina amestecata cu praful de copt, adaugam casul dat pe razatoare, maslinele, gogosarul si ardeiul capia, preparatele taiate cubulete,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 28.05.2016, 12:05
desertul copilariei!
la 28.05.2016, 12:17
Minunat!
la 28.05.2016, 12:27
delicios
la 28.05.2016, 12:32
O bunătate
la 28.05.2016, 13:19
bun bun

Vezi toate comentariile (21)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking