Limba soacrei - aperitiv rusesc din vinete

Postat de RODIMUR in Mancaruri de legume
4 Iul 2020 | 5428 vizualizari
Limba soacrei - aperitiv rusesc din vinete

Am mâncat prima dată ”limba soacrei” în urmă cu vreo 6-7 ani, când am fost prima dată la Chișinău. Este un aperitiv de origine rusească, preparat din vinete,  foarte bun și relativ ușor și rapid de făcut. Când am gustat prima dată acest aperitiv, vinetele erau preparate pane, dar am aflat că există și varianta prăjirii în tigaie, la foc mic și acum am adoptat-o pe aceasta, deși mie îmi plac mult atât legumele, cât și carnea pane. Mi-am zis că este mai sănătos așa, cu foarte puțin ulei și prăjeli... Vreau să mai spun că această rețetă, cu nume sugestiv are o bogată simbolistică: limba soacrei este ascuțită și roșie, verdeața (de regulă, pătrunjel) amintește de...”veninul” din unele conversații, iar maioneza onctuoasă (ca vorbele ”mieroase”) este picantă, cu piper și puțin usturoi, pentru a aduce aminte de ”înțepăturile” dintre oameni. În loc de pătrunjel, eu am folosit busuioc, nu numai pentru că nu aveam pătrunjel proaspăt în casă, ci și pentru a salva puțin reputația soacrei: chiar dacă i se zice ”poamă acră”, ea este de regulă mai bisericoasă din fire...

Ingrediente

  • 2 vinete
  • maioneză din 2 gălbenușuri (unul fiert tare, unul crud)
  • 1-2 căței de usturoi
  • 1-2 roșii
  • 2 linguri de smântână/iaurt (opțional)
  • sare
  • piper
  • 1 lingură de ulei de floarea soarelui (pentru prăjit)

Mod de preparare

Mai întâi se face o maioneză bine legată, dintr-un gălbenuș de ou fiert tare, un gălbenuș crud, 1 linguriță rasă de muștar clasic, 30-40 ml de ulei de floarea soarelui și opțional, câteva picături de zeamă de lămâie.

Se curăță usturoiul, se spală și se taie cât mai fin. Se adaugă usturoi și piper, după gust, în maioneză și apoi se încorporează smântâna. Se lasă maioneza picantă în așteptare, ca să se întrepătrundă savorile.

Vinetele se spală, se taie capetele și apoi se feliază de-a lungul, cât mai subțire, ca să se pătrundă ușor la prăjit (dar să nu fie mai subțiri de 4 mm grosime).

Feliile de vinete se pun pe farfurii și se sărează, pe ambele fețe, ca să lase apa. După 10-15 minute, se șterg feliile de vinete cu hârtie absorbantă și se prăjesc la foc mic, în tigaie (unsă foarte puțin cu ulei, numai dacă este nevoie).

Feliile prăjite de vinete se lasă să se răcorească și între timp se pregătesc feliuțele de roșii și verdeața (pătrunjel, sau busuioc).

Când feliuțele de vinete s-au răcit, se ung cu maioneza picantă, se adaugă, la un capăt, frunzele de pătrunjel/busuioc și feliuța de roșie. Se rulează lejer cu roșia și verdeața la interior, având grijă ca acestea să fie vizibile. Odată rulate, aperitivele se pun pe un platou, unde se mai pot pune, dacă a mai rămas, maioneza picantă și feliuțele de roșii.

Daca ti-a placut reteta noastra "Limba soacrei - aperitiv rusesc din vinete" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (18)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia

Retete similare

Budinca de dovlecei (reteta video)

Postat de farfuriavesela

Budinca de dovlecei (reteta video)

Dovleceii se spala, se taie capetele (daca sunt mari, se curata de coaja si de seminte) si se rad pe razatoarea mare Se sareaza, se amesteca bine, se lasa 30 min sa-si lase zeama Se storc...

Citeste continuarea

Ratatouille

Postat de cristeena20

Ratatouille

 - Ceapa se taie solzisori si se pune in tigaie la calit cu ulei de masline. Intre timp taiem fasii ardeiul si dupa 5 minute cat ceapa se inmoaie usor pe foc adaugam si ardeiul. Punem la foc...

Citeste continuarea

Comentarii

la 04.07.2020, 22:30
foarte apetisant
la 04.07.2020, 22:31
la 04.07.2020, 22:40
super platou!
la 04.07.2020, 22:42
Mulțumesc frumos, Daniela!
la 04.07.2020, 23:28

Vezi toate comentariile (18)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking