Magiun de prune cu nuci
Postat de RODIMUR in Dulceata / Gem 24 Sep 2017 | 10884 vizualizari
Magiunul este o pastă de prune, dulce-acrișoară, care se face fără zahăr. Numele lui vine din limba turcă ("macun"), iar după opinia unor lingviști, ar exista cuvinte similare și în limbile slave (bulgară, sârbă), chiar mai apropiate, ca pronunție de cuvântul românesc.
În Moldova s-a păstrat în mod special această denumire de origine turcă, deși se mai folosește un sinonim de origine ucraineană ("povidlă").
În Transilvania, influențele vestice își spun cuvântul, în așa fel încât găsim, pentru magiun sinonimele: "lictar", sau "silvoiz".
Un alt obicei moldovenesc este acela de a face magiunul cu nuci, ceea ce am făcut și eu acum, în cantitate mică, doar pentru a satisface o poftă...
Din ingredientele de mai jos mi-au ieșit 3 borcane de magiun de prune și câteva lingurițe, pentru gustat.
Inapoi la reteta
|