Magiun de prune cu nuci

Postat de RODIMUR in Dulceata / Gem
24 Sep 2017 | 10874 vizualizari
Magiun de prune cu nuci

Magiunul este o pastă de prune, dulce-acrișoară, care se face fără zahăr. Numele lui vine din limba turcă ("macun"), iar după opinia unor lingviști, ar exista cuvinte similare și în limbile slave (bulgară, sârbă), chiar mai apropiate, ca pronunție de cuvântul românesc. În Moldova s-a păstrat în mod special această denumire de origine turcă, deși se mai folosește un sinonim de origine ucraineană ("povidlă"). În Transilvania, influențele vestice își spun cuvântul, în așa fel încât găsim, pentru magiun sinonimele: "lictar", sau "silvoiz". Un alt obicei moldovenesc este acela de a face magiunul cu nuci, ceea ce am făcut și eu acum, în cantitate mică, doar pentru a satisface o poftă... Din ingredientele de mai jos mi-au ieșit 3 borcane de magiun de prune și câteva lingurițe, pentru gustat.

Ingrediente

  • 3 kg de prune albăstrui
  • 200 grame de miez de nucă

Mod de preparare

Se aleg prune albăstrui coapte bine și dulci. Se spală, se lasă puțin la scurs, se scot sâmburii, după care se dau prin mașina de tocat, sau prin alt instrument de mărunțire. Cine vrea, poate să lase prunele întregi, să nu le mărunțească.

Se pun prunele la cuptor, într-o oală mare emailată, la foc mare și se amestecă din când în când, ca să nu se prindă compoziția de fundul vasului.

Între timp, se pun nucile în cuptor, să se rumenească bine și când sunt calde încă, se curăță de pielițe (care sunt amare) și se taie în bucățele mici.

Când magiunul a scăzut mai mult de jumătate din cantitatea inițială, se scoate vasul din cuptor și se adaugă nucile prăjite, amestecându-se bine, să fie uniform distribuite în compoziție. Cu cât scade mai mult, cu atât magiunul se va închide la culoare.

Magiunul se toarnă fierbinte în borcane curate și uscate, iar după ce s-a răcit, se pun capacele. Cînd magiunul s-a răcit, se depozitează borcanele în cămară, la un loc curat, aerisit și răcoros.

Dacă magiunul nu a scăzut suficient, se pun borcanele, fără capace, după ce s-au răcit, pe o tavă în cuptor și se țin la foc mediu până ce deasupra se formează o crustă. Se lasă borcanele în cuptor, ca să se răcească, apoi se scot, se înfiletează capacele și se dau la cămară.

La degustare, odată borcanul început, este bine să se depoziteze în frigider, ca să nu se acrească. Lipsa zahărului din compoziție își spune cuvântul...

Daca ti-a placut reteta noastra "Magiun de prune cu nuci" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (25)
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci

Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci.

citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Cornulete cu magiun de prune si nuci

Postat de Ksenya

Cornulete cu magiun de prune si nuci

Adaugam intr -un bol drojdia si cu zaharul, frecam cu o lingurita pana devine lichida adaugam laptele si pudram putina faina, lasam pentru 10 minute. Intre timp, intr-un castron, adaugam...

Citeste continuarea

Magiun de prune

Postat de Bucataras

Magiun de prune

Alege fructele cele mai coapte pentru magiunul de prune. Spala prunele, scoate samburii si pune cratita cu prune la foc moale.   Incet - incet, masa de fructe isi lasa zeama si...

Citeste continuarea

Comentarii

la 24.09.2017, 11:22
la 24.09.2017, 11:23
ce bunatate
la 24.09.2017, 11:29
delicios fara nuci, dar cu nuci... e sublim
la 24.09.2017, 11:30
la 24.09.2017, 11:35
Vă mulțumesc, dragi bucătărași, pentru aprecieri!

Vezi toate comentariile (25)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking