Mancarica de bob

Postat de anisoara in Mancaruri de post
27 Feb 2010 | 35289 vizualizari
Mancarica de bob

La noi in Moldova aceasta mincarica se gateste la mesele de sarbatori in zilele de post. Este o reteta foarte veche – s-a transmis din generatie in generatie.

Ingrediente

  • 0.5 kg de bob
  • 4-5 bucati de  cepe albe
  • 1 capatina de usuturoi mare
  • sare
  • piper negru
  • 5 linguri de piure  de tomate
  • 1 lingurita rasa  de zahar 

Mod de preparare

Se spala bine bobul sub apa curgatoare. Se toarna intr-o cratita si se umple cu  apa rece . Se lasa bobul la inmuiat- la unflat, cca 4 ore sau pe noapte.

Dupa ce s-a umflat bobul , e necesar sa-l curatati de coaja. Este o procedura migaioasa, dar daca o sa rugati sa va ajute copiii, o sa reusiti sa-l curati repede. Se curata bine cu un cutitas micut.

Dupa aceasta se rastoarna  intr.-un vas cu fundul lat , se acopera cu apa rece cu 1.5 cm deasupra lui si se pune la fiert. De calitatea apei depinde foarte mult rezultatul final. Bobul se fierbe cu apa de izvor, de la fintina, apa foarte curata. Eu l-am fiert cu apa minerala degazata. Cu cit apa este mai moale , mai pura ,cu atit el este mai gustos. Daca apa contine multe saruri bobul se impietreste si nu se inmoaie.

De la inceput se urmareste , sa fie scoasa toata spuma..Cind incepe sa fiarba se adauga citiva catei de usturoi, si o ceapa alba curatata si foarte putina sare. Din cind in cind se amesteca cu o lingura de lemn si se fierbe pina tot bobul capata o forma de  piureu.

Aceasta cantitate de bob se fierbe la un foc domol timp de 40 minute o ora.

Dupa aceasta se lasa putin sa se raceasca si se trece de 2 ori prin sita cu gauri mai mari.

Se adauga usturoiul cu sare  pisat foarte marunt, putin piper negru macinat si se amesteca foarte bine sau se poate mixa cu mixerul.se toarna in farfurii cind este calduta . Se lasa sa se prinda, cca 2-4  ore.

Separat se  prajeste i multa ceapa taiata marunt cu sos de tomate amestecat cu o picatura de zahar  si se toarna prin farfurii  peste bobul intarit. Inainte de a fi servit la masa se taie cu cutitul in cubuirele.

Bobul preparat astfel se pastreaza la rece pina la 7 zile. Este o mincare foarte gustoasa si va recomand se preparati aceasta mincarica. 

Daca ti-a placut reteta noastra "Mancarica de bob" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (14)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Mancarica de spanac verde si orez cu oua posate de prepelita

Postat de anuta

Mancarica de spanac verde si orez cu oua posate de prepelita

Spanacul verde curatat si spalat bine se da in 2-3 clocote, apoi se scurge si se trece sub jet de apa rece. Se curata ceapa, usturoiul si ardeiul, se spala si se taie marunt, apoi se calesc...

Citeste continuarea

Mancare de prune uscate cu orez

Postat de katty

Mancare de prune uscate cu orez

Spalam prunele, le acoperim cu apa rece si le lasam aproximativ 30 de minute sa se hidrateze, apoi le punem la fiert pentru 10 minute, pana prunele incep sa se inmoaie. Separat spalam  orezul...

Citeste continuarea

Comentarii

la 28.02.2010, 07:36
bobul e fasoale boabe?
la 28.02.2010, 10:32
draga Crisad am alaturat o fotografie cu bob si deasupra niste boabe curatite.
la 28.02.2010, 11:47
Eu n-am mai mancat bob de cand eram mica si mergeam in vacante la bunici.
la 28.02.2010, 12:15
arata super!!!!!
la 28.02.2010, 14:10
Miha ,eu deasemenea in copilarie mincam aceasta mincarica foarte des la bunei, pentru ca la tara se prepara aproape in fiecare casa in zilele de post. Bunica pregatea cite 10-15 farfurii de bob prins si le pastra in Casa cea Mare .Mai prajea pe tigaie turte facute din aluat cu drojdie si aducea muraturi de rosii sau varza murata cu ulei si mincam , mincam, mincam ... cu o asa pofta ca imi parea ca este cea mai gustoasa mincare in lume. Insa eu ma starui mereu sa pastrez aceste traditii de la buneii mei. Si la toti le spun aceasta este mincarea ca la bunica acasa. Nu stiu la voi se mai gaseste bob in vinzare la piata? Acesta doar este un product ecologic pur. Mi se pare ca numai bobul , unicul a reusit sa scape de toate chimicatele care se introduc in pamint.

Vezi toate comentariile (14)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking