Mancare scazuta de bob verde -“Foul akhdar bi zeit”( de post)

Postat de Mihaela11_jo in Mancaruri de post
20 Dec 2012 | 14906 vizualizari
Mancare scazuta de bob verde -“Foul akhdar bi zeit”( de post)

Bobul de gradina este originar din Orientul Mijlociu,Asia de Sud-Est si Africa de Nord. Bobul este o fasole lata ,una din cele mai vechi plante cultivate si mult apreciate in antichitate de catre egipteni, evrei, greci, romani, care o foloseau in alimentatie, dar si ca ofranda adusa zeilor. Bobul de gradina este cunoscut sub mai multe nume: Vicia faba, broad bean, fava bean, faba bean, field bean, bell bean, or tic bean. Bobul are intrebuintari multiple. Astfel, in alimentatia omului se folosesc pastaile tinere, semintele verzi si uscate, ajunse la maturitate, iar, uneori, chiar frunzele, preparate sub diferite forme: salate, supe, ciorbe, soteuri, mancare, creme. Semintele, uscate, prajite si macinate, se pot utiliza la obtinerea surogatului de cafea, iar sub forma de faina, in amestec cu cea de grau sau de secara, servesc la prepararea unui sortiment de paine. Toate partile plantei constituie un bun furaj pentru animale, iar din frunze se poate extrage acid citric. Valoarea alimentara a partilor comestibile rezida mai ales din cont inutul ridicat in proteine, care in boabele uscate poate atinge 25 - 30% si in vitaminele C, B1, caroten. Datorita continutului relativ scazut in hidrati de carbon bobul este recomandat si obezilor. Pastaile tinere si boabele verzi sunt perfect digerabile si au proprietati relativ astringente, constituind un remediu pentru deranjamente stomacale. Favism este o anemie hemolitica ereditara care este inrautatita de consumul acestui fel de fasole lata. Se recomanda bolnavilor evitarea consumului acestui aliment. In limba araba este cunoscuta sub numele de “fool” sau “foul”( se pronunta” ful”) . In tarile arabe se folsesc pastaile in prepararea unor supe cu carne,”maglubeh” cu pastai,mancare scazuta in ulei de masline fara carne. Boabele verzi se folosesc la prepararea unei” maglubeh” cu boabe sau a diferitelor pilafuri. Boabele uscate se folosesc la faimoasele mancaruri arabesti care au devenit populare si in Europa:” foul” si “falafel”. De asemenea fac parte din ingredientele unor mancaruri mai putin cunoscute pe plan international dar foarte populare in lumea araba cum ar fi “bessara”.

Ingrediente

  • 1 kg bob verde de gradina
  • 1/2 legatura de coriandru
  • 1 ceapa medie
  • 1/2 lingurita de sare( sau dupa gust)
  • piper proaspat macinat dupa gust
  • 4-5 linguri ulei de masline
  • 1/2 pahar de apa

Mod de preparare

Se curata  bobul verde si se taie in bucati de cca 2-3 cm.

Se spala bine si se lasa la scurs .

Ceapa se taie marunt si se caleste in ulei de masline pana devine aurie; se adauga pastaile de bob si se mai calesc impreuna in ulei 3-4 minute.

Se sareaza si se pipereaza dupa gust, se adauga ½ de pahar de apa; se lasa in oala de fiert sub-presiune 45 de minute.

Se serveste cu lipie arabeasca ca mancare de post.

Se poate servi  si ca garnitura langa ficatei de pui.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Mancare scazuta de bob verde -“Foul akhdar bi zeit”( de post)" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (33)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Pilaf cu legume

Postat de RODIMUR

Pilaf cu legume

Se spală ardeii și gogoșarul, se curăță de semințe și de cotoare, după care se taie cubulețe. Morcovii, țelina și pătrunjelul se curăță, se spală și se taie în formele...

Citeste continuarea

Iahnie de fasole, de post

Postat de merisor67

Iahnie de fasole, de post

Fasolea se spală bine și se pune la hidratat în multă apă rece, de seara până dimineața, la frigider. Dimineața, se scurge apa, se clătește fasolea și se pune la fiert...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

Crockpot Express

- 40 %
999.99 lei
599.99 lei

Aparat de vidat VS3190X-01

- 400 lei
1099.99 lei
699.99 lei

Comentarii

la 20.12.2012, 22:33
frumos facut imi place
la 20.12.2012, 22:33
ma tot intrebam despre ce vorbesti... M-am dumirit privind fotografiile! Imi place fasolea verde Pot sa ma asez la masa?
la 20.12.2012, 22:36
la 20.12.2012, 22:38
Mamaieelena
Draga Claudia, nu este fasole verde; este bob verede-fava bean
la 20.12.2012, 22:38
mon

Vezi toate comentariile (33)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking