Prunele se curăță de codițe și se pun în apă clocotită pentru 25-30 minute, pentru curățirea lor (nu putem ști în ce condiții au fost uscate și afumate!) și pentru a scoate gustul puternic de afumat.
Se curăță ceapa, se spală, se șterge cu un prosop de hârtie, se taie mărunt și se călește în ulei suficient, la foc mic, ca să nu se ardă, ci să devină ca sticla.
Usturoiul se curăță, se spală, se mărunțește și se pune și el la călit peste ceapă.
Între timp se prepară și frecățeii. Se face un aluat moale din făină, sare și apă, după care se rup bucățele mici de aluat, se freacă ușor în mâini și li se dă o formă alungită (precum orezul). După ce s-au preparat toți frecățeii, se fierb în apă clocotită cu sare, se strecoară, se clătesc cu apă rece și se lasă în strecurătoare să se scurgă, până ce va veni momentul ca să fie puși în mâncărica de prune.
Prunele se spală în apa în care au stat, se mai clătesc o dată cu apă rece și apoi se pun în cratița cu ceapă și usturoi. Se toarnă apă în cratiță cât să se ridice cu două-trei degete deasupra prunelor și se dă la foc iute.
Între timp se caramelizează două linguri de zahăr, se adaugă făina și se subțiază cu un pahar de apă caldă. Dacă zahărul caramelizat s-a întărit, se mai pune crăticioara pe foc și se amestecă până ce rezultă un sos uniform.
Se toarnă acest sos în cratița cu prune, se mai adaugă o lingură de zahăr (sosul caramel este puțin amărui) se mai lasă două-trei clocote, până se îngroașă sosul. Se adaugă frecățeii și se oprește focul de la aragaz.
Se poate mânca rece, sau caldă, dar fără pâine.