Mancarica de prune uscate si afumate, cu frecatei
Postat de RODIMUR in Mancaruri de post 14 Dec 2017 | 5302 vizualizari
În fiecare post, fac o singură dată mâncărică de prune uscate și afumate. Prunele uscate se pot prepara doar cu sos caramelizat, îngroșat cu puțină făină (amidon alimentar) sau cu orez (plus același sos). Este o mâncare economică, de post și veche de mai mult de 100 de ani, de care mulți nu știu...
De data aceasta am preferat să le fac cu frecăței (de care mai auzisem, fără să-i prepar) ceva în genul tăițeilor de post, al "răzăliturii", sau "răzălăilor", cum li se mai spune în Ardeal. Există și în comerț unele paste făinoase similare, ca formă.
Și am ales să prepar prunele cu frecăței pentru că am dat peste rețeta de "Frecăței moldovenești" a Elenei Rusu, din lucrarea "Din bucătăria țărănească tradițională". În această lucrare sunt mâncăruri vechi de mai mult de o sută de ani, iar de unele dintre ele știam și eu, de la mămica, sau de la bunica. Evident, am făcut unele modificări în ceea ce privește rețeta...
Frecățeii moldovenești din lucrare sunt fierți în apă cu sare și zahăr (și serviți așa, ca atare, precum mucenicii din Muntenia), or eu i-am făcut sărați, i-am fiert în apă cu sare și apoi i-am adăugat în mâncărica mea de prune, pentru că n-am vrut să folosesc orez și de asemenea, pentru că n-am vrut să mânânc cu pâine. Aceste paste făinoase de casă (și de post) înlocuiesc foarte bine atât orezul, cât și pâinea.
Inapoi la reteta
|