Mancarica de prune uscate si afumate, cu frecatei

Postat de RODIMUR in Mancaruri de post
14 Dec 2017 | 5302 vizualizari

În fiecare post, fac o singură dată mâncărică de prune uscate și afumate. Prunele uscate se pot prepara doar cu sos caramelizat, îngroșat cu puțină făină (amidon alimentar) sau cu orez (plus același sos). Este o mâncare economică, de post și veche de mai mult de 100 de ani, de care mulți nu știu... De data aceasta am preferat să le fac cu frecăței (de care mai auzisem, fără să-i prepar) ceva în genul tăițeilor de post, al "răzăliturii", sau "răzălăilor", cum li se mai spune în Ardeal. Există și în comerț unele paste făinoase similare, ca formă. Și am ales să prepar prunele cu frecăței pentru că am dat peste rețeta de "Frecăței moldovenești" a Elenei Rusu, din lucrarea "Din bucătăria țărănească tradițională". În această lucrare sunt mâncăruri vechi de mai mult de o sută de ani, iar de unele dintre ele știam și eu, de la mămica, sau de la bunica. Evident, am făcut unele modificări în ceea ce privește rețeta... Frecățeii moldovenești din lucrare sunt fierți în apă cu sare și zahăr (și serviți așa, ca atare, precum mucenicii din Muntenia), or eu i-am făcut sărați, i-am fiert în apă cu sare și apoi i-am adăugat în mâncărica mea de prune, pentru că n-am vrut să folosesc orez și de asemenea, pentru că n-am vrut să mânânc cu pâine. Aceste paste făinoase de casă (și de post) înlocuiesc foarte bine atât orezul, cât și pâinea.  

Inapoi la reteta

Comentarii (25)

la 15.12.2017, 08:18
Buna!
la 15.12.2017, 08:55
Mulțumesc frumos, Dante!
la 15.12.2017, 09:07
nu am mancat niciodata,sigur trebuie sa fie gustoasa
la 15.12.2017, 11:01
Interesantă! Am mai mâncat preparate cu prune uscate, dar așa deloc! Cred că e foarte aromată!
la 15.12.2017, 11:56
Da, e bună și aromată, dar o fac rar, cam de două ori pe an...Mulțumesc frumos, Miki!
la 15.12.2017, 12:13
Interesant
la 15.12.2017, 13:19
Mulțumesc, Xana! Știu că e o mâncare de care puțini au auzit. E foarte veche, de mai bine de 100 de ani...
la 17.12.2017, 17:19
Bunica mea face mancare asa, dar cu orez. e foarte buna!
la 17.12.2017, 18:36
Licurici, știu că se fac prune cu orez, dar eu am vrut să fac cu paste și cum n-am mai găsit paste fără ou, am făcut frecăței...Mulțumesc frumos!
la 20.12.2017, 07:29

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking