"MANSAF" -Mancarea nationala a Iordaniei

Postat de Mihaela11_jo in Oaie
10 Dec 2010 | 15819 vizualizari

“Mansaf “ este mancarea nationala a Iordaniei si consta din carne de miel fiarta in supa de iaurt solid de capra - “jameed”. Carnea se serveste pe o tava acoperita cu paine foarte subtire –“ markook” sau “shrak”- pe care se pune orezul; se presara cu seminte prajite de migdale si pin ( “snobar”) si frunza de patrunjel. De obicei se prepara cu carne de miel proaspat sacrificat si capul mielului se aseaza in mijlocul tavii. Traditional se mananca in stil beduin: pe o tava colectiva si oaspetii stau in picioare cu mana stanga la spate; se toarna supa de iaurt pe tava astfel pregatita si se mananca folosind mana dreapta: se formeaza mici bile de orez cu carne, de marimea unei imbucaturi. Se prepara la evenimente deosebite: nunti, nasteri,zile de sarbatoare musulmane,oaspeti importanti, “Jameed “este iaurt uscat preparat din lapte de capra. Iaurtul de capra se pune intr-un tifon sa se ingroase; se adauga sare zilnic pentru a intarii iaurtul si mai mult.Dupa cateva zile , cand iaurtul a devenit suficient de gros se scoate din tifon si se formeaza bulgari rotunzi , care se lasa la uscat cateva zile.Iaurtul uscat la soare isi schimba culoarea in galben, cel uscat la umbra ramane de culoare alba. Jameed este popular in Iordania , deoarece este folsit in prepararea mancarii nationale :”mansaf”. Cel mai bun jameed este cel preparat in regiunea Karak. Painea “ shrak” este o paine plata , preparata doar cu faina , apa si sare ( fara drojdie). Se coace in mod caracteristic pe un cuptor convex, numit “ saj”.

Inapoi la reteta

Comentarii (18)

la 10.12.2010, 20:20
Unul din comicii vestiti ai lumii arabe- Nabil Sawalha- glumea pe seama mancarii nationale a Iordaniei: " Prima data in viata mea vad ca unii oameni ascund painea sub orez"!
la 10.12.2010, 22:31
unde-i carne de oaie sunt si eu
la 10.12.2010, 22:56
te astept
la 10.12.2010, 23:35
Extraordinar...si ce prezentare superba...oaaauuuuuuu
la 11.12.2010, 00:11
ce deosebita reteta ,mai ca as gusta si eu , desi nu ma dau in vant dupa oaie . prepararea iaurtului uscat m-a laat cu gura cascata
la 11.12.2010, 00:41
Multumesc Ruxy
la 11.12.2010, 00:46
Draga Mihaela, nici noi nu mancam carne de miel decat pentru aceasta mancare, mielul de Pasti si kebab; te asigur ca e foarte aromata; nu degeaba e mancare nationala
Se poate prepara si cu carne de pui, dar nu mai e asa de gustoasa
Beduinii au multe retete interesante si fiecare mancare in parte are combinatia specifica de condimente
la 11.12.2010, 09:50
cind tu faci mansaf eu fac magluba si invers ,asa se vede bravo miha cite sute de invitati ai avut?
la 11.12.2010, 11:25
ce mi-ar place sa calatoresc prin lume si sa gust toate mancarurile traditionale(adica ...aproape toate ) 5f
la 11.12.2010, 16:48
Multumesc Um Jamal; tu stii mai bine cati musafiri avem la masa !!!!!!!!!
Ti-am promis ca voi posta reteta de mansaf asa cum o fac beduinii din Iordania; Al Karak este socotit " capitala" mansafului
la 11.12.2010, 16:49
Multumesc Kamy; esti o dulce; nu se stie niciodata cand ni se implineste visul de a calatorii prin lume
la 11.12.2010, 16:51
Multumesc mult redactiei bucataras; Iordania -tara mea adoptiva-are steag pe papa-mond
Iata si aceasta reteta cu mancarea nationala a Iordaniei
la 13.12.2010, 10:36
la 13.12.2010, 20:24
Multumesc Motan
la 09.01.2011, 22:15
si eu vreau !
felicitari, fff mult imi plac postarile tale!

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking