"MANSAF" -Mancarea nationala a Iordaniei

Postat de Mihaela11_jo in Oaie
10 Dec 2010 | 15762 vizualizari
"MANSAF" -Mancarea nationala a Iordaniei

“Mansaf “ este mancarea nationala a Iordaniei si consta din carne de miel fiarta in supa de iaurt solid de capra - “jameed”. Carnea se serveste pe o tava acoperita cu paine foarte subtire –“ markook” sau “shrak”- pe care se pune orezul; se presara cu seminte prajite de migdale si pin ( “snobar”) si frunza de patrunjel. De obicei se prepara cu carne de miel proaspat sacrificat si capul mielului se aseaza in mijlocul tavii. Traditional se mananca in stil beduin: pe o tava colectiva si oaspetii stau in picioare cu mana stanga la spate; se toarna supa de iaurt pe tava astfel pregatita si se mananca folosind mana dreapta: se formeaza mici bile de orez cu carne, de marimea unei imbucaturi. Se prepara la evenimente deosebite: nunti, nasteri,zile de sarbatoare musulmane,oaspeti importanti, “Jameed “este iaurt uscat preparat din lapte de capra. Iaurtul de capra se pune intr-un tifon sa se ingroase; se adauga sare zilnic pentru a intarii iaurtul si mai mult.Dupa cateva zile , cand iaurtul a devenit suficient de gros se scoate din tifon si se formeaza bulgari rotunzi , care se lasa la uscat cateva zile.Iaurtul uscat la soare isi schimba culoarea in galben, cel uscat la umbra ramane de culoare alba. Jameed este popular in Iordania , deoarece este folsit in prepararea mancarii nationale :”mansaf”. Cel mai bun jameed este cel preparat in regiunea Karak. Painea “ shrak” este o paine plata , preparata doar cu faina , apa si sare ( fara drojdie). Se coace in mod caracteristic pe un cuptor convex, numit “ saj”.

Ingrediente

  • 2 kg carne de miel  
  • 2 bulgari de iaurt uscat de capra”jameed”  
  • 2 paini “ shrak”  
  • 1 ceapa  
  • 3 cani de orez; care se fierb in 4 cani de apa  
  • sare dupa gust  
  • 1 cana de seminte de migdale  
  • 1 cana de seminte de pin”snobar”  
  • 2 lingurite condiment pentru “mansaf”:all spice,piper,cuisoare,coriandru,ghimbir,cardamom,scortisoara,nucsoara,piper alb  
  • 3 lingurite curcuma  
  • 3 linguri ulei vegetal
  • 2 linguri untura de oaie( optional)

Mod de preparare

Se incepe cu “ jameedul”; cu o seara inainte se sparg bulgarii de iaurt si se lasa la inmuiat cu apa calduta  pana a doua zi dimineata.



Carnea de miel se spala si se puna la fiert cu o ceapa,o lingurita de sare si 2 lingurite de condiment pentru mansaf.Se fierbe in cratita de fiert subpresiune cca o ora.



Intre timp se mixeaza intr-un robot de bucatarie jameedul si se strecoara, apoi se pune la fiert cu 1 lingurita de curcuma cca ½ de ora; se adauga carnea de miel cu apa in care a fiert si se mai lasa sa fiarba 15 minute.



Intr-o tigaie antiaderenta se prajesc semintele de migdale si de pin; se scot intr-un bol.



Orezul se opareste si se spala bine , apoi se adauga in uleiul in care am prajit semintele de migdale si pin



Se lasa la foc mic cca 5 minute , apoi se adauga cele 4 cani de apa , 2 lingurite de sare si 2 lingurite de curcuma; cand incepe sa fiarba se reduce focul la minim, se acopera si se fierbe 25 de minute.



Pe o tava punem painea “shrak”; se toarna o cana din supa de iaurt, apoi se pune orezul fiert.



Deasupra orezului se aseaza carnea de miel; se presara cu semintele de migdale si pin prajite si frunza de patrunjel verde tocata.



Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra ""MANSAF" -Mancarea nationala a Iordaniei" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (18)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Pulpa de miel cu mancarica de stevie si ou pregatita cu aparatul de marinat FoodSaver

Postat de madi_marin

Pulpa de miel cu mancarica de stevie si ou  pregatita cu aparatul de marinat FoodSaver

Se spală carnea şi se şterge. Se condimentează cu amestecul special pentru miel, se pune în caserola de marinare împreună cu ceapa tocată, foaia de dafin, piper, vin şi apă...

Citeste continuarea

Stufat de miel

Postat de eumimi

Stufat de miel

Mai intai punem la fiert carnea de miel, doar cat sa dea in cateva clocote. Punem carnea fiarta intr-un vas de yenna sau intr-o tava, adaugam usturoiul tocat, bulionul dizolvat in apa si...

Citeste continuarea

Comentarii

la 10.12.2010, 20:20
Unul din comicii vestiti ai lumii arabe- Nabil Sawalha- glumea pe seama mancarii nationale a Iordaniei: " Prima data in viata mea vad ca unii oameni ascund painea sub orez"!
la 10.12.2010, 22:31
unde-i carne de oaie sunt si eu
la 10.12.2010, 22:56
te astept
la 10.12.2010, 23:35
Extraordinar...si ce prezentare superba...oaaauuuuuuu
la 11.12.2010, 00:11
ce deosebita reteta ,mai ca as gusta si eu , desi nu ma dau in vant dupa oaie . prepararea iaurtului uscat m-a laat cu gura cascata

Vezi toate comentariile (18)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking