"MANSAF" -Mancarea nationala a Iordaniei
Postat de Mihaela11_jo in Oaie
10 Dec 2010 | 15762 vizualizari
“Mansaf “ este mancarea nationala a Iordaniei si consta din carne de miel fiarta in supa de iaurt solid de capra - “jameed”.
Carnea se serveste pe o tava acoperita cu paine foarte subtire –“ markook” sau “shrak”- pe care se pune orezul; se presara cu seminte prajite de migdale si pin ( “snobar”) si frunza de patrunjel.
De obicei se prepara cu carne de miel proaspat sacrificat si capul mielului se aseaza in mijlocul tavii.
Traditional se mananca in stil beduin: pe o tava colectiva si oaspetii stau in picioare cu mana stanga la spate; se toarna supa de iaurt pe tava astfel pregatita si se mananca folosind mana dreapta: se formeaza mici bile de orez cu carne, de marimea unei imbucaturi.
Se prepara la evenimente deosebite: nunti, nasteri,zile de sarbatoare musulmane,oaspeti importanti,
“Jameed “este iaurt uscat preparat din lapte de capra.
Iaurtul de capra se pune intr-un tifon sa se ingroase; se adauga sare zilnic pentru a intarii iaurtul si mai mult.Dupa cateva zile , cand iaurtul a devenit suficient de gros se scoate din tifon si se formeaza bulgari rotunzi , care se lasa la uscat cateva zile.Iaurtul uscat la soare isi schimba culoarea in galben, cel uscat la umbra ramane de culoare alba.
Jameed este popular in Iordania , deoarece este folsit in prepararea mancarii nationale :”mansaf”.
Cel mai bun jameed este cel preparat in regiunea Karak.
Painea “ shrak” este o paine plata , preparata doar cu faina , apa si sare ( fara drojdie).
Se coace in mod caracteristic pe un cuptor convex, numit “ saj”.