Marlenka

Postat de deliciousflavours in Prajituri
13 Iul 2012 | 19748 vizualizari
Marlenka

Aceasta nebunie dulce a luat nastere prin anul 2003 in oraselul Frydek-Mistek din Cehia dupa o reteta armeneasca. Eu am ajuns sa o fac, deoarece mai aveam o cutie de lapte condensat si vroiam sa incerc o reteta noua…Ce sa va spun, este o praji cum altfel decat dulceeee ca mierea :) Eu sincer prefer prajiturile mai cremoase, dar este doar parerea mea, celorlalti din familie le-a placut.

Ingrediente

Ingrediente pentru foi:

  • 250 gr zahar
  • 80 gr unt/margarina
  • 2 oua
  • 5 linguri lapte
  • 3 linguri miere
  • 1 lingura cacao
  • 600 gr faina
  • 1 lingurita bicarbonat

Ingrediente pentru crema:

  • 2 oua
  • 30 gr miere
  • 60 gr unt
  • 230 ml lapte condensate
  • 150 gr nuci/migdale/alune macinate

Ingrediente pentru glazura:

  • 75 gr ciocolata
  • 25 gr unt

Mod de preparare

Faina o amestecam cu bicarbonatul, iar restul ingredientelor se pun pe foc pe baie de aburi si se amesteca pana la omogenizare. Luam de pe foc, lasam putin sa se raceasca, adaugam faina si framantam pana obtinem un aluat usor de modelat. Impartim in 5 parti egale si coacem pe spatele tavii, pe care am uns-o in prealabil cu putin ulei si am presarat faina. Inainte sa introducem in cuptor, intepam usor cu o furculita din loc in loc foaia, pentru a nu se umfla. Dam la cuptorul preincalzit aprox 15-20 minute. Cand sunt gata toate foile, le punem deoparte sa se raceasca, iar pana atunci pregatim crema.

Topim untul, separat mixam usor ouale si peste ele turnam untul topit (putin racit) si mierea. Adaugam treptat laptele condensat si punem inapoi pe foc mic. Amestecand continuu lasam sa fiarba pana se ingroasa.

Sa nu va speriati daca vi se pare crema putin lichida, ea nu se ingroasa prea tare, ramane cam de consistenta laptelui condensat.

Impartim crema in 4 parti si umplem foile, peste fiecare strat de crema presaram nuca macinata. Mie mi s-a parut destul de putina crema, de aceea am economisit la inceput, astfel ca la final mi-a ramas sa pun si pe ultima foaie, pe care am

presarat-o cu nuca macina si am stropit din loc in loc cu glazura de ciocolata (topim untul pe baie de aburi, adaugam ciocolata rupta bucatele si omogenizam, lasam sa se racoreasca putin).

    Lasati peste noapte intr-un loc racoros si serviti a doua zi, pana atunci foile se vor inmuia si veti putea felia usor prajitura.

 

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Marlenka" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (37)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert prajitura Marlenka

Postat de cristina1985

Desert prajitura Marlenka

Foi: Se pun mierea si zaharul pe foc, pana face spume (dar sa nu capete culoare de caramel). Se inchide focul si se adauga untul. Apoi, ouale, sarea, praful de copt si faina. Se imparte aluatul in...

Citeste continuarea

Comentarii

la 13.07.2012, 09:14
bun bun
la 13.07.2012, 09:27
ingrasa? ))))
cred ca-i delicioasa
la 13.07.2012, 09:29
superrrr
la 13.07.2012, 09:30
ce bine arata
la 13.07.2012, 09:31
Ina
arata super

Vezi toate comentariile (37)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking