Micul dejun arab-2.“Fool”- Pasta de bob de gradina ( Fava bean)-de post

Postat de Mihaela11_jo in Mancaruri de post
19 Mar 2011 | 14454 vizualizari

“Fool”( sau “foul”) este considerata mancarea nationala a Egiptului; se consuma la micul dejun sau cina. De asemenea se prepara in toate tarile arabe, cu unele variatii ale ingredientelor de baza. Ingredientul de baza este bobul de gradina ( Vicia faba,Fava bean) si este o fasole lata specifica Nordului Africii si Asiei de Sud-Est.Acum se cultiva si in multe alte regiuni de pe glob. In limba araba este cunoscuta sub numele de “fool” sau “foul”( se pronunta” ful”) . Se consuma atat sub forma de pasta , dar si la prepararea altui fel de mancare specific arab:”falafel”. Mancarea cunoscuta sub numele de “fool medames” este o alta varianta care se mananca in mod caracteristic la micul dejun cu ceapa.

Inapoi la reteta

Comentarii (38)

la 20.03.2011, 14:04
LUK iti doresc sa ai ocazia sa gusti aceste bucate
Carla multumesc
diva
Adina aici se gateste si supa cu carne si pastai de fava bean; de asemenea se folosesc si boabele verzi la "maqlubeh cu fool"; se mai gatesc pastaile cu ulei de masline-o mancare scazuta-ca garnitura langa ficatei de pui; boabele uscate se mai folosesc si la o mancare cu vinete numita"romanie"( nu stiu de ce tocmai romanie????)
alinut
multumesc dia
nicoleta iti multumesc si imi pare rau de incidentul precedent
ti-am raspuns referitor la multiplele utilizari ale uleiului de masline in tarile arabe
ma bucur ca iti plac mancarurile mele; retetele sunt invatate de la localnice( in 29 de ani!)
Ruxy
Azuz
carmen multumesc; si aici traiesc crestini ;musulmanii tin alt fel de post dar consuma si ei o multime de preparate vegetariene; sunt niste mancaruri foarte consistente
dana
mamaie elena
Nu am publicat aceste retete mai devreme deoarece am asteptat sa fac ridichi albe murate( colorate cu sfecla rosie) si am vrut sa va arat cum se decoreaza in mod traditional aceste mancaruri arabe
la 20.03.2011, 14:14
azuz
la 20.03.2011, 14:44
ce bine arata si ce frumos eeee
la 20.03.2011, 14:45
sufletista
la 20.03.2011, 14:53
pot sa vin si eu intr-o dimineata la tn?
la 20.03.2011, 15:45
ce minunati faci
la 20.03.2011, 16:53
mi-as dori sa mananc din toate preparatele tale...tare as fi curioasa de gustul lor..cred ca e ceva deosebit ...da blender,robot nu aveti??
la 20.03.2011, 20:09
Suuuuuper bun si arata extraordinar de bine
la 20.03.2011, 20:16
superrr!!!!
la 20.03.2011, 21:02
minunat acest mic-dejun.................
la 20.03.2011, 22:07
Miha nu are pt ce sa iti para rau...ce sa faci daca gatesti atat de minunat si prezinti atat de frumos..
da hai acuma serios imi trimiti un ulei de masline?...ca si acum ma gandesc la el..oare eu de unde sa iau atat de natural?
cat despre aceste minunate retete ma bucur ca le impartasesti cu noi,nu am cunoscut pana acum pe nimeni sa locuiasca acolo,si de aceea acum cand vad mi se pare SUPERB TOTUL..
LA CAT MAI MULTE RETETE MINUNATE
la 20.03.2011, 22:38
Goldie
Nadine
kamy e adevarat ca sunt foarte gustoase si consistente ; si fiecare se pregateste cu condimente specifice; "fool" trebuie sa fie mai grunjos de aceea nu se pune in blender
miuta
Dana
Medi
Draga Nico, inainte de atacurile aviatice din USA veneam in Romania si aduceam ulei de masline cu mine de fiecare data; acum este un control atat de sever la aeroport
Am adus cu mine chiar si apa din raul Iordan ; acum din pacate orice fel de lichide sunt absolut interzise; poate in viitor??????Multumesc pentru urari
la 20.03.2011, 22:53
mihaela...cand am facut eu fasolea frecata si am bagat blenderul in ea...mi-am adus aminte de mama si parca o vedeam cum dadea cu lingura de lemn cu putere in fasolea din strecuratoare si ce mult dura asa ca din toata saracia mea mi-am luat un blender,un mixer si un robot ....
la 20.03.2011, 23:03
Ai perfecta dreptate; si eu gandesc la fel; intotdeauna din economii mi-am cumparat lucruri practice care sa-mi usureze munca la bucatarie si masina de spalat cu program; glumeam bineinteles ca nu am blender; dar nautul se prepara cu ajutorul blenderului( vezi reteta precedenta ca am fost si criticata),dar foolul se zdrobeste in mojar deoarece trebuie sa ramana mai grunjos.
O seara buna iti doresc
la 20.03.2011, 23:18
mihaela...da stiu ca glumeai ca de aia sunt emoticoanele...sa ne explicam putin si fara cuvinte am vazut si comentariile numai ca dupa ce" m-am iritat"eu nu am mai putut trimite nici un comentariu...s-a blocat dar nu numai la mine..si imediat dupa am plecat unde plec in fiecare week end.."la mosie"...a fost mai bine asa,ca altfel... o noapte linistita sa ai

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking