Se fierb în apă cu sare, conform indicațiilor de pe ambalaj atâtea bucăți de lasagna ondulate, câte felii de șuncă aveți.
Cât timp fierb pastele, se pregătește sosul. Se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și se călește ușor în ulei de floarea soarelui, la foc mic.
Se curăță usturoiul, se spală, se taie murunt și se adaugă în tigaia cu ceapa, odată cu untul feliat, ca să se topească mai repede.
Când untul s-a topit, se mai lasă tigaia 1 minut la foc mic, ca să se pătrundă și usturoiul, după care se adaugă muștarul. Se omogenizează și se adaugă smântâna, care se încorporează puțin câte puțin.
La urmă se adaugă supa concentrată de legume, se omogenizează și se lasă sosul să fiarbă la foc mic, timp de 2-3 minute. Opțional, dacă vreți ca sosul să fie mai dens, se poate adăuga 1/2 linguriță de amidon alimentar, subțiat într-o lingură de apă. După aceasta, se mai fierbe sosul la foc mic încă 2-3 minute.
Când lasagna a fiert, se strecoară, se clătește cu apă rece și apoi se lasă în strecurătoare, ca să se scurgă și să se zvânte.
Când lasagna s-a zvântat, se întinde pe o farfurie, se suprapune o felie de șuncă (eu am ”împăturit” șunca în 3, pentru că era subțire, dar și mai lată decât lasagna), iar deasupra se pune o feliuță de cașcaval tăiată în prealabil la aceeași dimensiune (lățime) cu pastele.
Se rulează lasagna, cu ”umplutura” la interior și se sigilează momentan cu o scobitoare care să străpungă ruloul. Se depune mini ruloul pe o farfurie și se termină toate celelalte.
Se pune un strat de sos de smântână cu muștar într-o tavă termorezistentă și apoi se pun mini rulourile. Se acoperă tava cu o folie de aluminiu, după care se dă la cuptor, la temperatură medie, pentru 15-20 minute. După acest interval de timp, se ia folia de aluminiu, se mai lasă tava în cuptor încă 3-4 minute, ca să mai scadă puțin sosul și apoi se stinge focul de la aragaz.
Se scot scobitorile din mini rulouri, iar preparatul se servește imediat, cu sos și roșii proaspete, răcoroase, sau cu o salată.