Ingrediente
Blat:
- 3 oua
- 100 g zahar
- 20 ml apa
- 20 ml ulei
- 1/2 lingura cacao
- 100 g faina
- 1/2 pliculet praf de copt
- sare
Sirop:
- 250 ml apa
- 175 g zahar
- 1 plac capucino sau ness 3in1
- 2 fiole rom
Crema:
- 2 galbenusuri
- 75 g zahar pudra vanilata
- 1/2 buc.(100g)unt sau margarina rama
- 2 linguri cacao
- 1 esenta de rom
Ornament:
- glazura de ciocolata si coaja de portocale
Mod de preparare
Blatul: Batem albusurile de oua cu putina sare, apoi adaugam treptat zaharul pana cand obtinem o spuma foarte tare. Frecam galbenusurile cu uleiul si adaugam la spuma, apoi faina amestecata cu cacao, praful de copt, iar la urma apa. Ungem o tava pentru copt cu unt(cu margine detasabila) si o pudram foarte bine cu faina. Turnam aluatul in tava si o dam la cuptorul incalzit la 180 C (foc potrivit), timp de coacere 30 minute (facem testul cu scobitoarea). Lasam blatul sa se raceasca complet.
Siropul: Caramelizam zaharul pana cand are o culoare deschisa a chihlimbarului, adaugam treptat cu mare grija apa fierbinte. Lasam sa fiarba compozitia pentru a se topi complet zaharul, apoi adaugam ness-ul sau capucino si 2 fiole de rom. Lasam siropul sa se raceasca complet.
Crema: Frecam untul cu zaharul, adaugam galbenusurile, cacao si o esenta de rom.
Taiem blatul racit in doua, insiropam primul blat cu jumatate din cantitatea de sirop, ungem cu toata crema (o mica parte a cremei o pastram pentru ornat), insiropam si al doilea strat de blat. Imbracam tortul in gazura de ciocolata (am folosit glazura dr.Oetker, alb si negru).
Ornam cu putina crema si feliute de portocala.
Daca ti-a placut reteta noastra "Mini tort amandina" nu uita sa-i faci un review.
Retete asemanatoare
Comentarii (41)
|