Tort Amandină nereuşit (de post)

Postat de portiadelumina in Torturi
23 Noi 2013 | 7110 vizualizari
Tort Amandină nereuşit (de post)

Sunt momente în viaţă când, forţat de împrejurări (de preferat cele bune) trebuie să faci şi un desert. Şi dacă fericitul eveniment este în post, stai şi te gândeşti cu cei ai putea da "gata" oaspeţii. Evident, e necesar să menţionez faptul că postul de mâncare este doar o zecime din ceea ce trebuie să fie postul adevărat, sufletesc, dar despre asta vorbim în alte articole. Aş mai spune că pentru tura asta, ca un nebucătar amator cu ştate vechi prin bucătărie în special la partea de mâncat, am ales să fac un tort amandină, asta pentru că-mi plac amandinele. Fireşte, dacă aş fi ştiut să gătesc tot ceea ce-mi place, cu siguranţă aş fi fost şi eu în rândul oamenilor în ceea ce priveşte greutatea. Pentru necunoscători menţionez că mai am nevoie de 1 kg pentru a fi la greutatea optimă. Revenind la reţetă, pentru că de asta aţi intrat aici, trebuie să spun că m-am inspirat din amandinele Laviniei (Creatsa), modificând (mai bine spus adăugând) câte ceva pe la ingrediente. Aşadar, să purcedem la drum.

Ingrediente

  • Pentru blat
  • 3 căni cu făină
  • 1.5 căni zahăr
  • 2 plicuri praf de copt
  • 1 lingură rasă de bicarbonat
  • un praf de sare
  • 1 plic cacao (cca 80 de gr)
  • 2 căni apă
  • 0.5 cană ulei
  • 20 gr oţet
  • Siropul
  • 100 gr. zahăr
  • 20 gr vanilie
  • 1 sticluţă esenţă rom
  • Crema
  • 400 gr margarină rama
  • 250 gr zahăr pudră
  • 3 plicuri zahăr vanilar
  • 3 plicuri cappuccino
  • 1 lingură cafea
  • 1 sticluţă esenţă rom
  • Glazură
  • 0.5 l lapte soia
  • 3 linguri de zahăr
  • 1 plic praf budincă

Mod de preparare

Dacă la introducere am fost bogat în vorbe, am să încerc să fiu mai scurt la modul de pregătire.

Am amestecat ingredientele uscate (ale blatului) cât s-au omogenizat şi separat soluţia de apă, ulei şi oţet pe care am turnat-o în mixul uscat şi am amestecat pănâ s-au omogenizat perfect. Aluatul obţinut l-am pus într-o tavă rotundă (25 cm) în care am pus dinainte hârtie de copt. Am preîncălzit aragazul şi mai apoi am pus la copt (la jumătatea cuptorului) blatul pentru tort. Coptul a durat 30 de minute, oricum, e de folos scobitoarea, nu minte niciodată.

Între timp (cât s-a copt blatul), am făcut siropul după metoda arhicunoscută de zahăr caramelizat şi stins cu apă, peste care am pus esenţa de rom. Am o sticluţă întreagă pentru că-mi place aroma esenţei foarte mult.

Cum siropul s-a făcut foarte repede, am purces rapid şi la terminarea cremei. Margarina am pus-o dinainte pe calorifer, aşa încât a fost numai bună de mixat cu celelalte ingrediente menţionate. Margarina nu trebuie să fie topită, altfel nu se creează volumul necesar (ca o spumă mai tare) de care are nevoie crema.

Blatul l-am tăiat a doua zi, aşa este rocomandat. L-am tăiat şi l-am însiropat, apoi am aşezat crema pe pe una părţile obţinute în urma secţionării. Am aşezat peste cremă cel de al doilea blat (tot însiropat) şi am curăţat marginile tortului de părţile mai puţin estetice (de la copt). Spun asta pentru că nu există perfecţiune nicăieri, chiar dacă în multe poze din lumea asta ar părea că sunt făcute de mâini extrateresre. Dar se taie la montaj. :))

Am făcut glazura (cum spuneam în introducere mai mult budincă) mixând trei linguri de zahăr, un plic de budincă, 5 linguri de lapte de soia pe care le-am adăugat în 0.5 l lapte de soia fiert.

Am ornat tortul cu crema obţinută, am folosit posh-ul pentru câteva forme de cremă şi vişine din dulceaţă.

Poftă bună!

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Amandină nereuşit (de post)" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (87)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert tort cu ciocolata si caise

Postat de momo121

Desert tort cu ciocolata si caise

Pentru blatul vanilat:          Separam ouale, albusurile le mixam spuma cu un praf de sare, adaugam zaharul treptat, iar cand am optinut o bezea ferma si lucioasa,...

Citeste continuarea

Tort cu crema de lapte si nuca pralinata

Postat de Creatsa

Tort cu crema de lapte si nuca pralinata

Topeste ciocolata cu frisca,uleiul si untul pe baie de abur apoi las-o la racit. Mixeaza galbenusurile cu ambele tipuri de zahar pana isi dubleaza volumul si devin cremoase. Adauga ciocolata peste...

Citeste continuarea

Comentarii

la 23.11.2013, 18:12
Nu stiu de ce se numeste nereusit ca eu cred ca arata foarte bine si trebuie sa fie si bun
la 23.11.2013, 18:13
a iesit excelent si vreau si eu o portie desi mi-am propus sa renunt la dulciuri
la 23.11.2013, 18:13
Pot sa-ti spun de azi "La multi ani"?
Ai facut un tort foarte bun si este reusit, nu cum spui tu!
la 23.11.2013, 18:16
Alexandra, din lipsa unei glazuri adecvate nu-l pot numi reuşit, dar gustu e minunat. Mulţumesc!
la 23.11.2013, 18:17
MamaieElena, e dulce, drept este, dar merită o felie, numai pentru gustul acela al amandinei.

Vezi toate comentariile (87)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking