Ingrediente
- 4 litri de lapte de vaca integral (de tara)
- 1 lingurita zeama de lamaie
- sare
Mod de preparare
Laptele se pune intr-o oala si se lasa de seara pana dimineata, sau de dimineata pana seara la temperatura camerei.
Dupa ce se scurge acest timp, puneti oala cu laptele la foc mediu impreuna cu zeama de lamaie. Veti observa dupa cateva minute ca laptele incepe sa se lege si sa formeze un fel de branza elastica si moale.
Nu amestecati in lapte! Lasati sa ajunga temperatura laptelui aproape de fierbere, moment in care opriti focul. Nu asteptati pana fiarbe laptele!
Cu o strecuratoare fina pentru lapte, incepeti sa luati incet branza rezultata si o puneti pe masura ce o luati intr-un vas. Veti observa ca are consistenta unei gume.
Cand ati terminat-o de luat toata, adaugati putina sare, amestecati si apoi apasati cu podul palmei branza. Zerul o sa iasa afara. Aruncati-l sau folositi-l la alte preparate sau pur si simplu beti-l asa gol, pt ca se spune ca ar fi un adevarat medicament impotriva anemiei, obezitatii, glicemiei, etc.
Continuati sa framantati branza care devine ca o bila elastica, pe masura ce iese zerul din ea. Daca vreti cascavalul mai moale, lasati putin zer in branza. Daca il vreti mai tare si doriti sa il pastrati mai mult timp, stoarceti bine tot zerul din cascavalul rezultat.
Puneti bila de cascaval pe o folie alimentara si dati-i forma dorita: alungita sau rotunda.
Pastrati-l la frigider.
Daca ti-a placut reteta noastra " Mozzarella de casa " nu uita sa-i faci un review.
Retete asemanatoare
Comentarii (30)
|