Mucenici de post

Postat de georgiaskitchen in Dulciuri
9 Mar 2014 | 2455 vizualizari
Mucenici de post

Astăzi, 9 martie ortodocșii îi prăznuiesc pe cei 40 de mucenici din Sevastia. Aceștia erau soldați creștini, aflați în slujba împaratului Licinius, care au fost omorâţi prin chinuri în Sevastia Armeniei, fiindcă nu au vrut să renunţe la credinţa creştină. În această zi comform tradiției, se pregătesc mucenici sau sfințișori și se beau 40 de pahare cu vin roșu. În tradiția populară tot astăzi se aprind focuri prin curți și grădini pentru purificare, iar pământul se bate cu maiul pentru alungarea frigului. Pentru această sărbătoare am pregătit și eu mucenici de post, însiropați și presărați cu multă nucă.

Ingrediente

  • Aluat:
  • 500 g făină
  • 25 g drojdie proaspătă
  • 2 linguri ulei
  • 1 linguriță zahăr
  • un praf de sare
  • 250 ml apă călduță
  • o esență de rom
  • coajă rasă de lămâie
  • Pentru uns:
  • 3-4 linguri zahăr
  • 100 ml apă
  • Sirop:
  • o ceașcă de zahăr
  • 2 cești apă
  • 2 linguri miere esență de rom,
  • vanilie coajă rasă de lămâie
  • Pentru presărat:
  • nucă măcinată

Mod de preparare

Puneți într-un bol un pumn cu făină și peste, adăgați drojdia pe care o amestecați înainte cu zahărul și 3-4 linguri de apă. Lăsați la crescut  pentru aproximativ 15 minute la loc cald ferit de curenți. 

Restul de făină îl puneți într-un castron, peste care adăugați restul ingredientelor, cu drojdia, mai puțin apa. Începeți să frământați turnând apă puțin câte puțin până aluatul se desprinde de mâini. 

Îl acoperiți cu un prosop curat și îl lăsați să crească la loc cald timp de o oră.

După ce timpul s-a scurs luați mici grămăjoare de aluat și formați mucenicii, după cum vă place, numai în formă de opt să vă iasă...:)))

Îi puneți într-o tavă (eu am pus hârtie de copt și am presărat făină ca să nu se ardă), îi ungeți cu siropul format din cele 4 linguri de zahăr cu apă și îi mai làsați puțin la crescut, apoi îi băgați în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 20 de minute.

Când s-au copt îi lăsați puțin să se răcească, iar între timp pregătiți siropul, astfel: într-o craticioară puneți zahărul, apa, mierea, esențele și coaja de lămâie și le lăsați să fiarbă la foc mic până se îngroașă. Eu l-am ținut cam 10 minute.

Dați prin sirop mucenicii, apoi scoateții într-un vas mai înalt unul lângă altul, turnați restul de sirop peste ei și presărați nuca măcinată.

Îi serviți bineînțeles, alături de un pahar de vin roșu, sau...40 de pahare...:)))

Daca ti-a placut reteta noastra "Mucenici de post" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (22)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert mucenici umpluti de post

Postat de rocsi_1612

Desert mucenici umpluti de post

Aluatul: Cerneti faina intr-un bol, presarati sarea, zaharul, drojdia, amestecati cu o lingura. Bautura de migdale, calduta, o turnati treptat, framantati pana aluatul devine omogen....

Citeste continuarea

Desert mucenici moldovenesti cu fanta, de post

Postat de Constelatialeu

Desert mucenici moldovenesti cu fanta, de post

Aluat : In vasul robotului cernem faina, adaugam sarea si zaharul si amestecam. Intr-un castronel sfaramam drojdia, adaugam 1 lingura zahar si o lingura faina si diluam cu suc fanta caldut, lasam...

Citeste continuarea

Comentarii

la 09.03.2014, 17:00
la 09.03.2014, 17:00
probaaa ))
la 09.03.2014, 17:01
la 09.03.2014, 17:01
Laura..... ???
la 09.03.2014, 17:01

Vezi toate comentariile (22)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking