Mucenici/ sfintisori moldovenesti, reteta de post

Postat de Ina in Dulciuri
8 Mar 2018 | 8728 vizualizari
Mucenici/ sfintisori moldovenesti, reteta de post

O reteta delicioasa cu care intampinam sarbatoarea Sfinţilor patruzeci de mucenici din Sevastia

Ingrediente

Aluat :
  • 355 ml apa
  • 2 linguri cu ulei
  • 1/2 lingurita cu sare
  • 2 linguri cu zahar
  • 630 g faina alba superioara 000 ( eu am folosit BANEASA)
  • 10 g drojdie uscata
Sirop:
  • 500 ml apa
  • 250 gr zahar
  • 2-3 batoane de scortisoara
  • 1/2 lingurita cu seminte de anason
  • 4-5 boabe de ienibahar
  • 1 fiola esenta de rom
Decor:
  • miere de albine
  • miez de nuca maruntit

Mod de preparare

Incalzim apa cat sa tinem degetul fara sa ne friga. Turnam 100 ml apa calda intr-o cana, adaugam zaharul, doua linguri cu faina si drojdia. Amestecam totul si lasam 5-10 minute deoparte, ca maiaua sa–si dubleze volumul.

Punem faina intr-un vas mai mare si o amestecam cu sarea. Facem o scobitura in mijloc unde turnam maiaua crescuta. Incepem framantarea si adaugam treptat restul de apa calda, pana incorporam toata faina. La final adaugam cele doua linguri cu ulei si desprindem aluatul de pe peretii vasului, formand o bila potrivit de tare. Acoperim vasul si-l punem la cald cel putin 30 minute, ca aluatul sa-si dubleze volumul. 

Aluatul se poate framanta si la masina de paine, asa cum am procedat si eu azi:

In masina de facut paine se adauga ingredientele, in ordinea inscrisa, se alege meniul de framantare si dospire si se actioneaza butonul de pornire.

Cat timp creste aluatul ne ocupam de prepararea siropului:  intr-o craticioara punem 500 ml apa si 250 g  zahar, 2-3 batoane de scortisoara, seminte de anason si 4-5 boabele de ienibahar. Fierbem la foc mic pana ce se dizolva zaharul, iar siropul capata culoare maronie. Oprim focul si adaugam esenta de rom. Lasam sa se raceasca.

Cand aluatul si-a dublat volumul, incepem sa rupem din el bucati din care vom forma mucenicii: mai intai facem sululete pe masa usor infainata, iar din sululete vom forma cercuri pe care le rasucim si lipim la mijoc formand mucenicii in forma de opturi. 

Asazam mucenicii in tava tapetata cu hartie de copt si ii lasam sa creasca si in tava, la loc cald, pentru cca 20-30 minute. Ii ungem apoi cu apa si-i coacem la 180 grade C, pana devin usor aurii.

Scoatem tava din cuptor, desprindem mucenicii de pe hartia de copt, ii scufundam in sirop si-i asezam pe platou. Ungem mucenicii cu miere de albine si presaram nuca macinata .

Daca ti-a placut reteta noastra "Mucenici/ sfintisori moldovenesti, reteta de post" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (21)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Ferrero rocher

Postat de Meea

Ferrero rocher

Începem prin a fărâmița napolitanele. Într-un bol punem napolitanele fărâmițate împreună cu nutella și 50g alune măcinate și amestecăm bine, până...

Citeste continuarea

Negresă cu dulceață de piersici și bezea

Postat de panacris

Negresă cu dulceață de piersici și bezea

Se separă gălbenușurile de albușuri și se pun în vase difertie, albușurile lăsându-se la rece până se vor bate pentru bezea. Se mixează gălbenușurile cu zahărul...

Citeste continuarea

Comentarii

la 08.03.2018, 22:43
Ce vrednicuta ai fost...eu azi am facut cozonac...au ieist mai dolofanii, am framantat mai mult la ei... maine fac si impletiti din astia...
la 08.03.2018, 22:46
Cleme, i-am facut azi si am si mancat o tava ) Maine vreau sa impart, sa iau si la serviciu, iar cand vin de la munca sa mananc de la soacra-mea, de-ai nostri, muntenesti )
la 08.03.2018, 22:55
Îmi place cum arată sfințișorii tăi!
la 08.03.2018, 22:59
la 08.03.2018, 22:59
Bravo !!!

Vezi toate comentariile (21)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking