Musaca din vinete si dovlecei

Postat de panacris in Mancaruri cu carne
12 Aug 2021 | 1838 vizualizari
Musaca din vinete si dovlecei

E de mult timp pe lista de testat și probat aceast minunat preparat. În sfârșit mi-am alocat timpul și resursele pentru musacaua delicioasă, având la îndemână produse sigure, adică nestropite din grădina unor prieteni. Acum după ce am preparat-o și savurat-o cu plăcere va intra în colecția rețete de suflet a la Panacris. Spor, răbdare și poftă bună! 

Ingrediente

  • Vinete 2 bucăți mărișoare,
  • Dovlecel 1 bucată mare de cca. 1000 g,
  • Ulei de măsline cca. 50 ml,
  • Carne tocată mixtă (porc+vită) cca. 1000 g,
  • Ceapă galbenă 2 bucăți,
  • Ardei grași colorați (roșu galben) 4 bucăți,
  • Morcovi 2 bucăți,
  • Ulei de floarea soarelui 2 linguri,
  • Bullion cca. 500 ml,
  • Ouă 8 bucăți,
  • Mozzarella mini cca. 400 g,
  • Mozzarella rasă cca. 100 g,
  • Sare de mare,
  • Piper proaspăt măcinat,
  • Boia de ardei dulce,
  • Oregano cca. 1 lingură,
  • Smântână de gătit cca. 500 ml.

Mod de preparare

Pentru început se spală vinetele, nu se curăță de coajă, apoi se taie rondele de cca. 1 cm, se dau cu un praf de sare și se lasă la odihnă cca. 20 de minute.

Dovlecelul se curăță, se taie în două, se curăță de semințe, apoi se taie felii de cca. 1 cm, se dau cu un praf de sare și se lasă la odihnă cca. 20 de minute.

Între timp se curăță cepele, ardei și morcovii, se toacă mărunt, eu i-am mărunți la robot, apoi se pun la călit în uleiul de floarea soarelui la foc mic cca. 10 minute, apoi se lasă la răcit.

După cele 20 de minute de stat la sare, vinetele si dovleceii se spală de surplusul de sare, se usucă și se pun la copt pe un gril încins stropit cu lei de măsline sau eventual într-o tigaie și se prăjesc pe ambele părți, până se înmoaie puțin, cca. 2 minute pe fiecare parte.

Carnea tocată se combină cu amestecul de legume călite (ceapă, ardei și morcovi), se asezonează de sare, piper, se adaugă și 2 ouă, bonus 2 linguri de bullion din roșii, mai grosuț, amestecându-se bine până se omogenizează toate ingredientele.

Într-un vas termorezistent sau o tavă mai înaltă se începe asamblarea musacalei.

Se pune primul strat de vinete prăjite pe fund și pe pereți, 2-3 linguri de bulion, apoi un strat de carne amestecată cu legumele, câteva biluțe de mozzarella, apoi un strat de dovlecei prăjiți, din nou un strat de carne și biluțe de mozzarella, apoi se acoperă cu un ultim strat de vinete prăjite.

Pentru sos se amestecă smântâna de gătit cu 6 ouă și restul de bulion, până se obține un sos omogen.

Peste musacaua formată se presară mozzarella rasă, apoi se toarnă sosul de smântână și bulion, se asezonează oregano și apoi se dă la copt în cuptorul preîncins cca. 45 de minute la 180 grade.

Este un pic elaborată rețeta, dar a doua oară va fi mult mai ușor.

Se servește fierbinte simplă ca atare sau acompaniată de smântână. 

 

Spor și poftă bună!

Daca ti-a placut reteta noastra "Musaca din vinete si dovlecei" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (11)
Retete similare

Coronita din vinete cu legume si soia la cuptor

Postat de Doinavar

Coronita din vinete cu legume si soia la cuptor

Curatati dovleceii si vinetele de coaja, taiati-le felii de ~7-8 mm grosime si condimentati-le cu sare, piper si condimente pentru friptura. Tocati marunt cepele, pastarnacul, telina, morcovul si...

Citeste continuarea

Comentarii

la 12.08.2021, 11:18
Gustoasa!
la 12.08.2021, 11:25
Bună...!
la 12.08.2021, 12:24
la 12.08.2021, 17:15
Ce bunătate!
la 12.08.2021, 17:48
Buna!

Vezi toate comentariile (11)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking