Oua posate sau ochiuri romanesti

Postat de Mutulica in Reteta de vedeta
17 Mai 2016 | 19889 vizualizari
Oua posate sau ochiuri romanesti

Ouale romanesti pot starni un scandal intre traditionalisti (vor ouale prajite in ulei) si modernisti( le vor prajite in tigai minune fara pic de ulei sau apa). Si  Mihail Manoilescu, un roman (nu pot sa scriu cu litere mari, ma amendeaza!), a fost mereu in mijlocul scandalurilor, dar pe post de far calauzitor. A fost militant ortodox, guvernator BNR, ministru de externe in vara anului 1940 (pentru ca era singura speranta de a mai schimba soarta Romaniei), unul din marii ganditori economici ai lumii, inginer stralucit (ministru al lucrarilor publice), mort pe 30 decembrie1950 în închisoarea Sighet. Datorita lui leul a avut valoare in perioada interbelica si Romania a iesit onorabil din marasmul celui de-al doilea razboi mondial. Comunistii l-au admirat in secret si au fost nevoiti sa se foloseasca  oficial de competenta sa unica in perioada decembrie 1945-decembrie 1948 si neoficial in timpul ultimei detentii, pana cand a murit in inchisoare. Este tradus in mai multe limbi fara ca Romania sa aiba vreun merit. A militat pentru politica de protectie, dezvoltare si independenta industriala.In tara a fost urat de toata lumea: Carol al II-lea l-a indepartat pentru ca apara interesul national desi a facut puscarie ca sa fie incoronata canalia regala, bancherii evrei l-au declarat antisemit pentru ca a refuzat sa le salveze o banca comerciala risipind banii tarii, rusii au insistat sa fie intemnitat fara judecata de doua ori (a militat impotriva rapturilor teritoriale) iar comunistii romani l-au ingropat intr-o groapa comuna, apoi l-au condamnat „in absenta” si au avut nevoie de 8 ani ca sa-i anunte familia. Apropo, in 1926 era subsecretar de stat la finante si functionarii publici au beneficiat de prima, cea mai corecta si uniforma grila de salarizare, deci nu avem nevoie sa inventam ceva, doar sa-l citim! A fost reabilitat la 20 de ani dupa moarte (se spune ca i-a dat pe ascuns lectii de economie lui Gheorghiu-Dej ), valoarea ideilor sale era recunoscuta, dar a fost  publicat pentru prima oara in Romania abia in 1987,  cand era de vreo 60 de ani o somitate internationala. Si da, s-a apropiat de miscarea legionara fiind un antisionist inversunat! Gândirea sa economică a dat nastere multor revolutii si crize in America de Sud, unele nationale, altele cu sprijin american. Brazilia este una din noile forte economice ale lumii datorita faptului ca presedintii Vargas, Kubitschek si primul ministru Furtado au fost discipoliii sai. De aceea este considerat unul din fondatorii Braziliei moderne. Succesul economic al Chinei  din ultimii ani are la baza ideea sa: statul corporatist totalitar. De aceea este interzis in „lumea libera”. De aceea intreb si eu , desi nu-i sunt admirator infocat : cum vreti sa fie ouale: posate sau ochiuri romanesti? 

Ingrediente

  • -3 oua
  • -1 litru apa
  • -o lingurita rasa de sare
  • -3 linguri de otet
  • -sare si piper pentru servire

Mod de preparare

Intr-o oala incapatoare puneti la fiert un litru de apa impreuna cu sarea si cele 3 linguri cu otet.

Cand da apa in clocot, reduceti focul la minim, cat sa nu faca bule apa, spargeti ouale intr-o ceasca, pe rand, faceti un vartej de apa in oala ajutandu-va de o lingura / furculita, apoi  turnati  ouale incet, ca sa-si pastreze forma sferica. Pentru asta trebuie sa va apropiati foarte mult cu buza cestii de apa clocotinda.

Le lasati la foc mic timp de 3 minute daca vreti sa fie galbenusul moale sau 4-5 minute daca le vreti cu galbenusul tare.

La inceput vor face spuma si uneori se pot lipi de fundul oalei, dar le puteti desprinde cu  spumiera.

Scurgeti bine de apa si serviti-le calde, asezonate cu sare si piper, eventual insotite de o ceapa verde si cateva felii de branza. 

Daca ti-a placut reteta noastra "Oua posate sau ochiuri romanesti" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (42)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Tocana de naut cu chorizo si bulgur

Postat de Ksenya

Tocana de naut cu chorizo si bulgur

Mai intai facem bulgurul. Punem intr-o cratita uleiul,rupem spaghetele bucati,le calim pana devin aurii,adaugam bulgurul amestecam si lasam 2 minute,adaugam scortisoara amestecam si turnam apa...

Citeste continuarea

Rosii umplute cu sos Andalouse si vinegrette din rosii

Postat de Satisfyyourcravings

Rosii umplute cu sos Andalouse si vinegrette din rosii

Se preincalzeste cuptorul la 190 de grade Celsius. Se amesteca toate ingredientele pentru umplutura.  Se adauga rosiile pe rand intr-o oala cu apa fierbinte, se transfera pe o farfurie...

Citeste continuarea

Comentarii

la 17.05.2016, 15:42
O reteta pentru dezvoltarea sentimentului de identitate
la 17.05.2016, 15:44
Mihaela, chiar m-a durut sa aflu ca un astfel de om nu are dreptul la o moneda BNR pentru ca se supara organizatiile evreiesti si ambasadorul SUA(am spus eu de ce)
la 17.05.2016, 15:49
Saru-mana, Mihaela!
la 17.05.2016, 15:50
Una peste alta, mie imi plac introducerile tale...si zau daca mie imi ies asa bune si frumoase ca ale tale....
la 17.05.2016, 15:54
Cleme, cel mai imprastiat din cele 3 l-am pus eu in apa, zicandu-i ca e chin mare cu ceasca si l-am spart direct in oala, dar alea puse de el cu ceasca au iesit perfecte )))

Vezi toate comentariile (42)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking