Oua rosii, vopsite natural

Postat de RODIMUR in Aperitive / Garnituri
27 Apr 2019 | 5363 vizualizari
Oua rosii, vopsite natural

Îmi plac ouăle viu colorate, dar în coșurile altora. De mulți ani eu vopsesc ouăle doar natural, în coji de ceapă (chiar dacă uneori culoarea este mai închisă, sau mai ternă) nu numai pentru că este mai sănătos așa, ci și pentru că nu-mi place că vopseaua se ia pe mâini, orice aș face și curățindu-le, pentru a le mânca, se vopsește și albușul. Chiar nu-mi place deloc să mănânc chimicale... Toată lumea știe că ouăle se pot vopsi natural cu coji de ceapă, dar sunt multe moduri de a o face: cu ouăle ”învelite” în coji, cu ouăle la fiert, printre cojile de ceapă, cu ouăle gata fierte, puse în apa colorată... De-a lungul anilor, am încercat și eu diverse modalități de vopsire a ouălor și în cele din urmă am ajuns la aceasta, care mi se pare cea mai bună. Acestea nu sunt cele mai frumoase ouă roșii pe care le-am făcut vreodată, dar m-am gândit că este bine să vă împărtășesc modalitatea de vopsire a lor. Numărul de ouă care pot fi vopsite și celelalte cantități (apă, coji de ceapă) depind și de mărimea vasului în care o veți face. Oricum, este bine ca ouăle să nu fie puse în oală, unele peste altele. Eu am folosit o oală de 4 litri,  am vopsit 16 ouă (12 decorate și 4 simple) iar cojile de ceapă cu apa au ajuns până la jumătatea oalei.

Ingrediente

  • ouă
  • coji de ceapă (galbenă și roșie)
  • apă, cât să acopere bine cojile
  • oțet (2-3 linguri)

Mod de preparare

Mai întâi trebuie pregătită ”vopseaua”. Se pun cojile de ceapă într-un vas (să fie mai mult de jumătate) se acoperă bine cu apă rece și se dă oala la fiert, la foc iute. După ce apa s-a colorat, se mai lasă să fiarbă încă 5-6 minute după care se ia oala de pe foc și se lasă până ce apa se răcește complet.

Când apa s-a răcit complet, se strecoară, iar cojile se aruncă.

Ouăle se spală, în apă cu puțin detergent de vase, ca să nu fie murdare sau cu grăsimi, se clătesc, după care se pot decora cu frunzulițe. Pentru aceasta se taie bucăți de aproximativ 10-12 cm lungime din ciorapi de damă, de culoare bej și se leagă strâns la un capăt. Se umezește oul cu un strop de apă, se lipesc pe el frunzulițe, se pune în bucățica de ciorap, iar apoi se leagă strâns și la capătul celălalt. Dacă frunzulițele s-au deranjat, la legare, se pot aranja la loc cu un ac, cu grijă, prin ciorapul legat. Se procedează la fel până ce se pregătesc toate ouăle.

Se pun ouăle (decorate, sau nu) în oală, se adaugă apa răcită și strecurată în care au fiert cojile și se adaugă 2-3 linguri de oțet. Se dă oala la fiert, la foc mic, apoi mediu iar după ce începe să fiarbă se mai lasă 8-10 minute și apoi se ia oala de pe foc.

Se scot ouăle vopsite din oală, se pun pe o tavă în care s-a pus hârtie absorbantă și după ce s-au răcorit, se scot din ciorap și se îndepărtează frunzulițele. Se ung cu puțin ulei, slănină, sau untură și când sunt reci se pun în frigider și se păstrează acolo, până ce se consumă.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Oua rosii, vopsite natural" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (32)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Oua de Pasti vopsite natural

Postat de ctlina

Oua de Pasti vopsite natural

Spalati bine ouale . Pregatiti 3 vase in care sa fierbeti ouale.Am facut si cateva oua decorate cu frunzulite. Se pregatesc inainte, se pun in fasii de dres si se leaga la ambele capete....

Citeste continuarea

Comentarii

la 27.04.2019, 13:17
la 27.04.2019, 14:30
Frumusele foc!
la 27.04.2019, 14:42
Felicitari pentru aceste ouaa !!!Eu nu prea am rabdare sa inod la ciorapi
la 27.04.2019, 15:01
Minunate!
la 27.04.2019, 15:16
Mulțumesc frumos, Buni!

Vezi toate comentariile (32)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking