Ingrediente
- 300 gr faina semi -alba tip 650
- 200 gr faina secara
- 200 gr faian graham
- 460 ml apa usor calduta
- 2 linguri ulei rapita
- 10 gr drojdie uscata din maia activa Pakmaya
- 1 lingurita zahar
- 2 lingurite rase sare
Mod de preparare
- Pentru framntarea aluatului folosesc masina de paine Tefal .
- Pregatiti si cantariti fainurile si apa .
- Faina se poate pune intrun bol mare si se rasfira cu ajutorul unui tel ca sa se aereze.
- Este o metoda buna care inlocuieste cernerea ,
- Se pune in cuva masinii de paine apa, , uleiul,zaharul , si drojdia .
- Apoi fainurile , sarea si drojdia ,
- Setati programul de framntare si dospire nr.16.
- Se inchide cuva si lasati masina sa-si faca treaba .
- Aluatul bine framntat trebuie sa aiba aspectul unei bile de aluat nici prea moale , nici prea tari , usor elastice .
- Din cauza conditiilor atmosferice s-ar putea sa observati ca aluatul este prea moale , in acest caz interveniti succesiv cu o lingura-doua de faina pana veti observa ca ati obtinut rezultatul dorit .
- Din contra daca aluatul va pare prea tare puneti putina apa , tot pe rand pana veti avea aluatul adecvat.
- Pregatiti o forma dreptunghiulara de cozonac non -aderent prin ungerea cu putin ulei , unt sau untura .
- Dupa incheierea perioadei de dospire , adica o ora si un sfert se scoate aluatul in forma dreptunghiulara de cozonac .
- Se unge cu ulei o folie transparenta pentrru prospetime si se inveleste tava cu aluat .
- Se lasa inca aproximativ 30 minute cand aluatul a crescut si si-a dublat volumul .
- Eu pun aluatul la dospit in cuptor la temperatura de 60 grade .
- Se scoate tava din cuptor si cu ajutorul unei site mici se cerne faina alba pe deasupra -pentru un aspect rustic .
- Se fac taieturi paralele din loc in loc cu un cutit bine ascutit .
- Infierbantati cuptorul la 205 grade si coaceti painea 30-40 minute pana devine rumena .
- Dupa 10 minute se reduce temperatura la 180 grade.
- Se scoate painea pe un gratar de inox sa se raceasca .
- Pastrati painea impachetata intr-un prosop curat de bumbac .
- Ca sa nu imprumute gust paiinii , prosopul nu trebuie spalat cu parfumant de haine si trebuie bine limpezit .
Pofta buna la paiine !!!
Daca ti-a placut reteta noastra "Paine cu secara si graham" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (11)
|