Paine de casa pufoasa - Reteta de baza

Postat de Retete_gustoase in Piine
2 Oct 2024 | 102 vizualizari
Paine de casa pufoasa - Reteta de baza

Nimic nu se compara cu mirosul si gustul painii proaspat coapte. Iata o reteta simpla pentru a face paine de casa pufoasa si delicioasa: Pentru aceasta Paine de casa pufoasa - Reteta de baza, sunt necesare ingredientele urmatoare: faina, apa, drojdie, sare, ulei.     

Ingrediente

  • Ingrediente Paine de casa pufoasa - Reteta de baza:
  • 1 kg faina (de preferat 650 sau 000)
  • 600 ml apa calduta
  • 25 g drojdie proaspata
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingura sare
  • 50 ml ulei (optional)

Mod de preparare

Cum se prepara Paine de casa pufoasa - Reteta de baza:

 Intr-un bol mic, dizolva drojdia proaspata cu zaharul si putina apa calduta. Lasa sa stea 10-15 minute pana cand se activeaza.

Intr-un bol mare, pune faina cernuta si adauga sarea. Fa o gaura in mijloc si toarna drojdia activata si restul de apa calduta. Daca doresti o paine mai moale, adauga si uleiul.

 Framanta aluatul timp de 10-15 minute pana devine elastic si nelipicios. Daca este nevoie, mai adauga putina faina sau apa.

Acopera bolul cu un prosop curat si lasa aluatul sa dospeasca intr-un loc cald, timp de aproximativ 1-1,5 ore, pana isi dubleaza volumul.

Dupa ce aluatul a crescut, scoate-l pe o suprafata infainata, framanta-l usor pentru a scoate aerul si imparte-l in 2-3 portii si modeleaza-l in forma dorita. 

Asaza aluatul in tava de copt tapetata cu hartie de copt. Cresteaza suprafata painii cu o lama de brutarie. Lasa painea sa mai creasca inca 30 de minute.

 Preincalzeste cuptorul la 220°C si coace painea timp de 30 de minute, pana devine aurie si suna a gol atunci cand o bati usor pe fund. Pentru o crusta crocanta, pune un vas cu apa in cuptor in timpul coacerii.

Dupa coacere, scoate painea din tava si las-o sa se raceasca pe un gratar.

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine de casa pufoasa - Reteta de baza" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (0)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia

Retete similare

Paine cu mozzarella, rosii deshidratate si susan

Postat de merisor67

Paine cu mozzarella, rosii deshidratate si susan

Mai intai pregatim maiaua. Frecam drojdia cu zaharul pana la lichefiere, adaugam 100 ml lapte caldut si o mana de faina, omogenizam si acoperim vasul. Asteptam pana cand maiaua isi dubleaza...

Citeste continuarea

Paine- Felii cu branza si usturoi

Postat de simona72

Paine- Felii cu branza si usturoi

Pentru aluat: a fost facut la masina de paine, iar ingredientele au fost puse in cuva masinii in ordinea scrisa mai sus. Lasam aluatul la dospit 20 minute la loc caldut. Pentru umplutura:...

Citeste continuarea

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking