Ingrediente
- Ingrediente Paine de casa pufoasa - Reteta de baza:
- 1 kg faina (de preferat 650 sau 000)
- 600 ml apa calduta
- 25 g drojdie proaspata
- 1 lingura zahar
- 1 lingura sare
- 50 ml ulei (optional)
Mod de preparare
Cum se prepara Paine de casa pufoasa - Reteta de baza:
Intr-un bol mic, dizolva drojdia proaspata cu zaharul si putina apa calduta. Lasa sa stea 10-15 minute pana cand se activeaza.
Intr-un bol mare, pune faina cernuta si adauga sarea. Fa o gaura in mijloc si toarna drojdia activata si restul de apa calduta. Daca doresti o paine mai moale, adauga si uleiul.
Framanta aluatul timp de 10-15 minute pana devine elastic si nelipicios. Daca este nevoie, mai adauga putina faina sau apa.
Acopera bolul cu un prosop curat si lasa aluatul sa dospeasca intr-un loc cald, timp de aproximativ 1-1,5 ore, pana isi dubleaza volumul.
Dupa ce aluatul a crescut, scoate-l pe o suprafata infainata, framanta-l usor pentru a scoate aerul si imparte-l in 2-3 portii si modeleaza-l in forma dorita.
Asaza aluatul in tava de copt tapetata cu hartie de copt. Cresteaza suprafata painii cu o lama de brutarie. Lasa painea sa mai creasca inca 30 de minute.
Preincalzeste cuptorul la 220°C si coace painea timp de 30 de minute, pana devine aurie si suna a gol atunci cand o bati usor pe fund. Pentru o crusta crocanta, pune un vas cu apa in cuptor in timpul coacerii.
Dupa coacere, scoate painea din tava si las-o sa se raceasca pe un gratar.
Daca ti-a placut reteta noastra "Paine de casa pufoasa - Reteta de baza" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (0)
|