Paine impletita in cinci, cu seminte

Postat de ancutsa in Piine
5 Feb 2021 | 1825 vizualizari
Paine impletita in cinci, cu seminte

Îmi place să fac pâine și să testez tot felul de împletituri. Vă prezint această pâine cu smântână și cidru (fragedă și gustoasă), împletită în cinci.

Ingrediente

  • 10 g drojdie uscată,
  • 150 ml lapte,
  • 200 ml apă,
  • 1 linguriță zahăr,
  • 50 ml cidru,
  • 550 făină pentru patiserie tip 550,
  • 2 linguri generoase smântână,
  • 1,5 linguriță sare,
  • 4 linguri ulei de măsline,
  • În plus:
  • 100 g făină albă,
  • 1 ou,
  • Semințe de floarea soarelui, după gust

Mod de preparare

 

Aluatul:

Într-un bol înalt / vasul de la mixer, pui drojdia uscată și torni peste laptele cu apa (amestecate). Lichidul trebuie să aibă aprox 27°C (cald, nu fierbinte). Torni și cidrul (să aibă temperatura camerei), adaugi zahărul și amesteci. Lași câteva minute, să se activeze drojdia.

Adaugi 1/2 din cantitatea de făină și începi să amesteci. Adaugi apoi smântâna, sarea, uleiul, apoi 2/2 din cantitatea de făină (lingură cu lingură pentru a o încorpora încet) și amesteci. Frămânți până obții un aluat moale, neted (fără cocoloașe), lucios, adică aprox 10 minute, la robot / mixer, la viteză mică și lași la dospit până își dublează volumul (aprox 40 min).

Transferi aluatul pe blatul de lucru presărat cu făină (aprox 100 g) și mai frămânți cât să dai formă aluatului. Îl tai în patru bucăți. apoi iei fiecare bucată, o întinzi în foaie subțire, pe care o rulezi pe lung (ca pe ruladă), sigilezi marginea cu degetele.

 

Modelul de împletitură în 5:

Așezi rulourile unul lângă celălalt, lipindu-le între ele la capătul de sus. Consideră rulourile cu numere de la 1 -> 5 de la stânga -> dreapta.

Așezi ruloul nr. 5 între 1 și 2.

Aduci ruloul nr. 1 în mijloc, între 2 și 4.

Treci ruloul nr.2 peste ruloul nr.3

Aduci ruloul care vine acum al 5-lea între 1 și 2… și tot așa, până termini rulourile, la  sfârșit, caută să le petreci pe dedesubt.

 

Coacerea:

Asigură-te că se dezipește ușor pâinea de pe masă, ajutându-te de o racletă pentru patiserie. Așezi pâinea într-o tavă de pâine pregătită cu hârtie de copt sau unsă cu grăsime (eu am avut ulei tip spray).

Mai lași la dospit cam o jumătate de oră, la loc cald (în cuptorul preîncălzit, dar stins, cu ușa întredeschisă). 25 de minute au fost suficiente pentru mine.

Pregătești pâinea pentru coacere, ungând-o cu oul bătut într-o ceașcă, apoi presari semințe pe ea. O dai la cuptor, mai întâi la foc mediu pentru 15 minute, apoi la foc mic încă 40 de minute sau până se rumenește. În ultimele 10 minute, o mai scoți din cuptor pentru a o unge cu puțină apă. De asemenea, când e gata, o scoți și o ungi cu apă pe toate părțile, apoi o înfofolești în șervete de bucătărie, pentru ca aburii să înmoaie coaja. Pâinea va fi moale, gustoasă, cu textură de cornuri și consistentă, nouă ne-a plăcut mult acest tip de pâine.

 

Poftă Bună!

 

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu: 

https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2021/01/paine-impletita-in-cinci-cu-seminte.html

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine impletita in cinci, cu seminte" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (14)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Paine pufoasa cu susan

Postat de eumimi

Paine pufoasa cu susan

Incalzim putin laptele si dizolvam drojdia in el. Punem faina intr-un bol si adaugam laptele cu drojdia si incepem sa framantam usor. Adaugam sarea si zaharul si framantam bine aluatul....

Citeste continuarea

Turte din aluat de paine, la Panini Maker Breville

Postat de merisor67

Turte din aluat de paine, la Panini Maker Breville

Incalzim usor laptele impreuna cu untul, nu trebuie sa fie fierbinte, doar sa se dilueze usor untul sa putem lucra cu el. Cernem o parte din faina intr-un bol, restul o pastram pentru ca nu vom...

Citeste continuarea

Comentarii

la 05.02.2021, 20:43
la 05.02.2021, 21:05
la 06.02.2021, 07:17
Si frumoasa , si buna
la 06.02.2021, 07:46
Faină!
la 06.02.2021, 10:57
Frumoasa!

Vezi toate comentariile (14)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking