Paine lipie bosniaca - Lepinja / Somun

Postat de ctlina in Piine
25 Noi 2015 | 3412 vizualizari
Paine lipie bosniaca - Lepinja / Somun

Bosnia și Herțegovina, stat situat în Europa de sud-est, sărbătorește la 25 noiembrie ziua națională. Statul cu o suprafață de 51.129 km pătrați se învecinează cu Muntenegru, Serbia, Croația și are ieșire la Marea Adriatică.
Țara este patria a trei etnii constituente: bosniacii, sârbii și croații. Alți locuitori aparținând altor grupuri etnice nu au statutul de „constituenți”. Un cetățean al Bosniei și Herțegovinei, indiferent de etnie, este de obicei numit bosniac.
Capitala este la Sarajevo, care este de asemenea și cel mai mare oraș.
Bosnia și Herzegovina a fost una din cele 6 republici ale Iugoslaviei.
Denumirea „Bosnia” vine de la așezarea geografică a regiunii prin care trece râul Bosna. „Herțegovina” a fost în trecut un ducat austriac („Herzog” însemnând „duce” în limba germană). Teritoriile au fost unite administrativ după ce Bosnia a fost ocupată de Imperiul Otoman în 1463, iar Herțegovina 20 de ani mai târziu.
Bucătăria bosniacă utilizează multiple condimente, în cantități moderate. Majoritatea felurilor de mâncare sunt ușoare, gătite în multă apă; sosurile constau în principal din sucurile naturale ale legumelor. Ingredientele tipice sunt tomatele, cartofii, ceapa, usturoiul, ardeii grași, castraveții, morcovii, varza, ciupercile, spanacul, dovleceii, fasolea uscată sau proaspătă, prunele, laptele, ardeiul iute și smântâna. Bucătăria bosniacă este influențată atât de cea occidentală cât și de cea orientală. Ca urmare a dominației turcești de aproape 500 de ani, mâncarea bosniacă este strâns apropiată de cea turcească, grecească și a altor culturi culinare otomane și mediteraneene. Datorită anilor de dominație austriacă, au apărut și câteva influențe central-europene. Câteva specialități locale sunt: painea lepinja sau somun, ćevapi-mititeii nostrii, burek, dolma, sarmalele, pilaful, gulașul, ajvar și diferite dulciuri orientale. Vinurile locale provin din Herțegovina, unde clima este potrivită viticulturii. (surse : agerpres, wikipedia)

Ingrediente

  • 3 cani de faina
  • 1 lingurita. zahăr
  • 1 lingurita. sare
  • 2-3 linguri de lapte
  • 1 cană de apă caldă
  • 1 mic plic de drojdie uscată

Mod de preparare

Pregatim maiaua: facem un amestec din drojdie, laptele caldut, lingurita de zahar si 1 lingura de faina.

Lasam sa-si dubleze volumul.

In castronul unde formam aluatul punem faina, maiaua, si sarea.

Amestecati si adaugati apa calda treptat. Framantam bine cca 10-15 minute.

Acoperiti cu un prosop si lasati la dospit 2 -3 ore într-un loc cald.

Făinăm suprafața de lucru. Scoatem aluatul și-l împărțim în 6 părți egale.

Framantam fiecare bucata, facem o bila si o aplatim cu mana sau usor cu ajutorul unui rulou.

Le punem pe o tava acoperita cu hartie de copt si le lasam sa creasca aproximativ 1 oră.

Ungem cu un pic de apa si desenam o grila la suprafata cu dosul unui cutit.

Incalziti cuptorul la 210 °. 

Coaceți timp de 10 minute, apoi reduceti temperatura la 150 °C si se coace timp de 20 de minute.

Scoateți-le din cuptor si înfășurați lipiile  într-un prosop de bucatarie curat timp de 10 minute să se înmoaie crusta. 

Lepinja bosniaca se taie in 2 si se umple de obicei cu ceapa si cu "ćevapi" - mititeii nostrii !!!

Eu le-am umplut cu un sos alb pentru kebab facut de casa, cu mititei  si un pic de ceapa rosie.

O bunatate!!!!

Reteta mea de mititei - aici

Reteta mea de sos alb - aici

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine lipie bosniaca - Lepinja / Somun" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (10)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Paine cu crenvursti si mozzarella

Postat de madi_marin

Paine cu crenvursti si mozzarella

Punem în vasul robotului 160 g făină cernută, drojdia uscată, zahărul şi sarea. Montăm cârligul de frământare şi amestecăm un pic ingredientele uscate. Apa caldă se...

Citeste continuarea

Painici Laugenbrot

Postat de lucy2002

Painici Laugenbrot

Intr-un vas cernem faina si adaugam drojdia uscata, zaharul, sarea si apa calduta. Framantam bine pana aluatul se dezlipeste de pe mana. Adaugam untul si iar framntam. Lasam aluatul sa...

Citeste continuarea

Comentarii

la 25.11.2015, 10:22
la 25.11.2015, 10:43
la 25.11.2015, 12:07
Buna!
la 25.11.2015, 12:26
Foarte faina!
la 25.11.2015, 13:07
ce faina e lipia ta

Vezi toate comentariile (10)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking