Paine rotunda, cu coaja moale, cimbru si susan

Postat de ancutsa in Piine
21 Ian 2019 | 3959 vizualizari
Paine rotunda, cu coaja moale, cimbru si susan

Pâine de casă, rotundă, cu coaja moale, pe care am presărat cimbru şi susan

Ingrediente

  • 25 g drojdie proaspătă + 110 ml apă + 150 g făină pentru maia,
  • 2 linguri ulei,
  • 230 ml apă călduţă,
  • 300 g făină,
  • 1 linguriţă sare,
  • ½ linguriţă zahăr,
  • 2 linguri ulei pentru uns (înainte de dospire),
  • cimbru uscat, măcinat şi susan

Mod de preparare

 

 

Maiaua:

Într-un castron mai mic se pregăteşte maiaua, dizolvând drojdia în 110 ml apă călduţă, se adaugă zaharul şi aprox 150 g făină şi se amestecă bine. Se obţine o pastă mai moale, care se lasă cam 10 minute la crescut.

 

Pâinea:

Într-un vas mai înalt, se presară puţină făină, se răstoarnă maiaua, se amestecă puţin, se mai adaugă cam 2 pumni cu făină, 2 linguri cu ulei şi sarea. Se amestecă până se obţine un aluat consistent, elastic, pufos.

Se unge cu puţin ulei (aprox o lingură), se acoperă cu folie alimentară şi se lasă la crescut cam o oră.

Se mai frământă uşor aluatul, se dă formă rotundă, se unge cu puţin ulei (cam o lingură).

Se transferă pâinea într-o tavă de tort pregătită cu foaie de copt umezită şi stoarsă. Eu am folosit o formă rotundă, cu inel detaşabil pe care o pun de fiecare dată într-o formă de tartă, ca să o scot mai uşor din cuptor. Se mai lasă la crescut încă o oră.

 

Procesul de coacere:

Se aplică un model cu un şablon (la mine nu s-a păstrat pentru că am mai pus diverse pe deasupra) se adaugă cimbru şi susan, apoi se dă la cuptor, la foc mic, aprox o oră. În cuptor, sub tăvile cu pâine, se introduce o altă tavă cu puţină apă. Aburii vor face coaja moale. Se completează cu apă, la nevoie. Când pâinea e aproape gata, se îndepărtează tava cu apă, pentru ca pâinea să se rumenească totuşi un pic. Mi-a plăcut mult forma pe care a luat-o pâinea, a crescut şi n-a ieşit turtită, ci rotundă şi înaltă.  

 

Timp de pregătire: 2h 20min

Timp de coacere: 1h 30min la foc mic

Porţii: 4

 

Poftă Bună!

 

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu: https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2019/01/paine-rotunda-cu-coaja-moale-cimbru-si.html

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine rotunda, cu coaja moale, cimbru si susan" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (20)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Paine cu branza, cimbru si oregano

Postat de rhapsody

Paine cu branza, cimbru si oregano

1. Punem faina intr-un bol, dam deoparte o cana de faina din cantitatea initiala (vom avea nevoie mai tarziu de ea), facem o adancitura in mijloc, punem drojdia, zaharul si 150 ml apa. Avem grija...

Citeste continuarea

Covrigei opariti, cu susan

Postat de mirela0911

Covrigei opariti, cu susan

Intr-o craticioara se incalzeste putina apa, se adauga zaharul, 2-3 lg de faina si drojdia zdrobita. Se amesteca bine apoi se lasa 10 minute sa se activeze. Se cerne faina intr-un bol. Se face...

Citeste continuarea

Comentarii

la 21.01.2019, 15:58
la 21.01.2019, 16:08
Gabriela
la 21.01.2019, 16:16
la 21.01.2019, 16:20
la 21.01.2019, 16:28

Vezi toate comentariile (20)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking