Paine rotunda, cu coaja moale, cimbru si susan

Postat de ancutsa in Piine
21 Ian 2019 | 3958 vizualizari
Paine rotunda, cu coaja moale, cimbru si susan

Pâine de casă, rotundă, cu coaja moale, pe care am presărat cimbru şi susan

Ingrediente

  • 25 g drojdie proaspătă + 110 ml apă + 150 g făină pentru maia,
  • 2 linguri ulei,
  • 230 ml apă călduţă,
  • 300 g făină,
  • 1 linguriţă sare,
  • ½ linguriţă zahăr,
  • 2 linguri ulei pentru uns (înainte de dospire),
  • cimbru uscat, măcinat şi susan

Mod de preparare

 

 

Maiaua:

Într-un castron mai mic se pregăteşte maiaua, dizolvând drojdia în 110 ml apă călduţă, se adaugă zaharul şi aprox 150 g făină şi se amestecă bine. Se obţine o pastă mai moale, care se lasă cam 10 minute la crescut.

 

Pâinea:

Într-un vas mai înalt, se presară puţină făină, se răstoarnă maiaua, se amestecă puţin, se mai adaugă cam 2 pumni cu făină, 2 linguri cu ulei şi sarea. Se amestecă până se obţine un aluat consistent, elastic, pufos.

Se unge cu puţin ulei (aprox o lingură), se acoperă cu folie alimentară şi se lasă la crescut cam o oră.

Se mai frământă uşor aluatul, se dă formă rotundă, se unge cu puţin ulei (cam o lingură).

Se transferă pâinea într-o tavă de tort pregătită cu foaie de copt umezită şi stoarsă. Eu am folosit o formă rotundă, cu inel detaşabil pe care o pun de fiecare dată într-o formă de tartă, ca să o scot mai uşor din cuptor. Se mai lasă la crescut încă o oră.

 

Procesul de coacere:

Se aplică un model cu un şablon (la mine nu s-a păstrat pentru că am mai pus diverse pe deasupra) se adaugă cimbru şi susan, apoi se dă la cuptor, la foc mic, aprox o oră. În cuptor, sub tăvile cu pâine, se introduce o altă tavă cu puţină apă. Aburii vor face coaja moale. Se completează cu apă, la nevoie. Când pâinea e aproape gata, se îndepărtează tava cu apă, pentru ca pâinea să se rumenească totuşi un pic. Mi-a plăcut mult forma pe care a luat-o pâinea, a crescut şi n-a ieşit turtită, ci rotundă şi înaltă.  

 

Timp de pregătire: 2h 20min

Timp de coacere: 1h 30min la foc mic

Porţii: 4

 

Poftă Bună!

 

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu: https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2019/01/paine-rotunda-cu-coaja-moale-cimbru-si.html

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine rotunda, cu coaja moale, cimbru si susan" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (20)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Franzele cu lapte acru, cimbru si busuioc

Postat de mihaelar63

Franzele cu lapte acru, cimbru si busuioc

Pregatiti, cantariti cantitatile date la ingrediente. Se pune intai laptele acru, apa, uleiul, zaharul si sarea in cuva masinii de paine . Drojdia proaspata se faramiteaza si...

Citeste continuarea

Focaccia cu masline si busuioc

Postat de simona72

Focaccia cu masline si busuioc

Aluatul l-am facut la masina de paine, iar ingredientele au fost puse in masina in ordinea scrisa mai sus la ingrediente. Lasam aluatul sa creasca 20 minute.  Intre timp, cat aluatul...

Citeste continuarea

Comentarii

la 21.01.2019, 15:58
la 21.01.2019, 16:08
Gabriela
la 21.01.2019, 16:16
la 21.01.2019, 16:20
la 21.01.2019, 16:28

Vezi toate comentariile (20)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking